Τα αποχρωματισμένα, εύθραυστα ή παχιά νύχια των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σας. Δεν υπάρχει όμως πάντα λόγος ανησυχίας. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές αυτά τα προβλήματα δεν είναι και τόσο σοβαρά. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι πρέπει να προσέχουμε.

Οι κηλίδες μπορεί να προέρχονται από τραύμα στο δάχτυλο του ποδιού ή από έναν συχνό μύκητα των ποδιών που ένας γιατρός μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει. Σε αρκετά πιο σπάνιες περιπτώσεις, τα λευκά νύχια των ποδιών μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό θέμα, όπως έλλειψη βιταμινών ή ασθένεια. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες.

Τραύμα

Μερικές φορές, όταν σφίγγετε το δάχτυλό σας πολύ δυνατά, τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι του ποδιού σπάνε, προκαλώντας μώλωπες. Άλλες φορές, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει μια λευκή κηλίδα ή ράβδωση (που ονομάζεται λευκονυχία). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν χτυπάτε το δάχτυλο του ποδιού σας στο πόδι του τραπεζιού ή το τρίβετε στο εσωτερικό ενός πολύ στενού παπουτσιού. Αυτά τα σημάδια είναι απολύτως ακίνδυνα.

Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων

Τα λευκά νύχια των ποδιών μπορεί να προσπαθούν να σας πουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Η σιδηροπενική αναιμία και η έλλειψη ψευδαργύρου μπορούν να προκαλέσουν λευκά νύχια με το μεγαλύτερο μέρος του νυχιού να φαίνεται λευκό, εκτός από την άκρη. Αν έχετε έλλειψη σιδήρου, πιθανότατα θα παρατηρήσετε πρώτα άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση και προβλήματα συγκέντρωσης. Αν έχετε έλλειψη ψευδαργύρου, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσετε μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους πρώτα.

Μύκητας νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών συνήθως ξεκινά ως μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την άκρη του νυχιού σας - επομένως υπάρχει πιθανότητα ο αποχρωματισμός να είναι κάτι περισσότερο. Υπάρχει μια ποικιλία από μύκητες των νυχιών των ποδιών. Καθένα από αυτά έχει ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό ή δύο, αλλά ως επί το πλείστον, όλα προκαλούν αποχρωματισμό, διαχωρισμό των νυχιών, ευθραυστότητα και πάχυνση του νυχιού. Αν και οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών των ποδιών σπάνια προκαλούν ανησυχία όσον αφορά τη γενική υγεία μας, σχεδόν πάντα θα χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, μιας και ποτέ δεν υποχωρούν από μόνες τους.

Ψωρίαση νυχιών

Η ψωρίαση των νυχιών είναι μια κοινή φλεγμονώδης πάθηση των νυχιών, με το 80-90% των ασθενών με ψωρίαση να παρουσιάζουν αλλαγές στα νύχια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα υγιή νύχια είναι λεία, αλλά με την ψωρίαση των νυχιών, τα νύχια των ποδιών είναι παχύτερα και η επιφάνεια καλύπτεται με μικροσκοπικά βαθουλώματα. Για ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τοπική βιταμίνη D, ρετινοειδή (βιταμίνη Α), κρέμες κορτιζόνης ή ενέσεις κορτιζόνης κάτω από τα προσβεβλημένα νύχια. Η φωτοθεραπεία (θεραπεία με υπεριώδες φως) μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Πώς να αποτρέψετε τα λευκά νύχια

Ίσως να μην μπορείτε να αποτρέψετε εντελώς τα λευκά νύχια. Άλλωστε, οι πιθανότητες να χτυπήσετε το νύχι σας κάποια στιγμή είναι αρκετά μεγάλες. Και αν έχετε μια δερματική πάθηση όπως η ψωρίαση, τα λευκά νύχια των ποδιών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποφύγετε. Η πιο σοφή κίνηση είναι να προσέχετε καλά τα νύχια σας - όπως και κάθε άλλο σημείο του σώματος που έχουμε δεδομένο.

Όσο νωρίτερα παρατηρήσετε μια αλλαγή, τόσο το καλύτερο—ειδικά όταν πρόκειται για μύκητες των νυχιών των ποδιών, που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα δάχτυλα των ποδιών και σε ανθρώπους.

Κρατήστε τα νύχια των ποδιών σας κοντά

Πάντα να κόβετε τα νύχια των ποδιών ίσια, στρογγυλεύοντας ελαφρά στις άκρες. Όταν τα νύχια των ποδιών σας είναι κοντά, είναι πιο δύσκολο να σπάσουν. Μην κόβετε τις πλευρές των νυχιών των ποδιών σας για να σχηματίσετε αιχμηρές γωνίες, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει το νύχι να αναπτυχθεί μέσα στο δέρμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Μαλακώστε τα νύχια των ποδιών, ενυδατώστε τα πόδια σας και διατηρήστε τα στεγνά

Τα νύχια των ποδιών μπορεί να είναι δύσκολο να τα κόψετε επειδή είναι πιο παχιά. Δοκιμάστε πρώτα να τα μαλακώσετε με ένα ποδόλουτρο. Γεμίστε μια λεκάνη με χλιαρό νερό. Προσθέστε αλάτι ή μαγειρική σόδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό