Τα καρδιολογικά προβλήματα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα υγείας του ανθρώπου στις μέρες μας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, των διατροφικών επιλογών και συνηθειών όπως το κάπνισμα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ελάχιστα επεμβατική και ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, τα προβλήματα της καρδιάς αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ, ενώ και η επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη.

Η συγκεκριμένη τεχνική, εφαρμόζεται στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, το οποίο λειτουργεί στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και εγκαινιάζει επίσημα τη λειτουργία του την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.

«Το Κέντρο μας, αντιμετωπίζει και αναλαμβάνει όλο το φάσμα των καρδιοχειρουργικών περιστατικών ενηλίκων. Είναι επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο, ότι η ελάχιστα επεμβατική και ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, όχι μόνο αποτελεί μια υπερσύγχρονη μέθοδο, αλλά πλεονεκτεί σε μεγάλο βαθμό έναντι της κλασικής καρδιοχειρουργικής, προσφέροντας ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο στις κινήσεις των ιατρών, αλλά και τεράστια οφέλη στην υγεία και μετέπειτα αποκατάσταση των ασθενών», αναφέρει ο Δρ Δημήτριος Καμεντσίδης, Καρδιοχειρουργός MD, FETCS, FMH, Υπεύθυνος τμήματος Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής στην Κλινική Άγιος Λουκάς.
Παθήσεις όπως βαλβιδοπάθειες και ανεύρυσμα ανιούσης αορτής αποτελούν παραδείγματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν εξ’ ολοκλήρου με τη χρήση μεθόδου που αναφέρθηκε.

Ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική

Δημιουργούνται τομές και οπές λίγων χιλιοστών, μέσω των οποίων εισέρχεται μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία δίνει στον χειρουργό βέλτιστη απεικόνιση των καρδιακών δομών κατά τη διάρκεια της επέμβασης με αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή έκβαση της χειρουργικής πράξης. Περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η τραυματική επιφάνεια και ελαχιστοποιείται ο πόνος, οι πιθανότητες μόλυνσης του τραύματος καθώς και η ανάγκη μετάγγισης λόγω μικρότερης απώλειας του αίματος.

Ο χρόνος παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μειώνεται στο ελάχιστο συγκριτικά με την προηγούμενη κλασική μέθοδο ενώ και η περίοδος αποκατάστασης είναι εμφανώς μικρότερη.

Αποκατάσταση ασθενούς

Η κινητοποίηση των ασθενών επανέρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση ενώ και ψυχολογικά ο ασθενής δεν επιβαρύνεται καθώς οι ουλές που πραγματοποιήθηκαν είναι μικρές. Σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την προηγούμενη μέθοδο, οι ασθενείς αναρρώνουν και επανέρχονται σταδιακά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους, στην εργασία τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
«Γίνεται αμέσως αντιληπτό πως με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής και ενδοσκοπικής τεχνικής τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καθώς αυτή δεν αποτελεί μόνο μια σύγχρονη μέθοδο αλλά μια μέθοδο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, που εστιάζει και βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία του ασθενή στο μέγιστο δυνατό.

Το Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, βρίσκεται στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από κορυφαίους ιατρούς σε καρδιολογικούς ασθενείς που το έχουν ανάγκη», καταλήγει ο Δρ Καμεντσίδης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας