Tο Botox—βοτουλινική τοξίνη- είναι γνωστό σε όλους ως φάρμακο κατά των ρυτίδων. Αλλά μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα. Αν εγχυθεί στο μέτωπο, για παράδειγμα, μπορεί να απαλύνει την κατάθλιψη. Μειώνει επίσης αρνητικά συναισθήματα σε ανθρώπους με οριακή διαταραχή προσωπικότητας που πάσχουν από ακραίες διακυμάνσεις συναισθήματος.

Ο καθηγητής  Dr. Tillmann Krüger του Hannover Medical School (MHH), το έδειξε χρόνια πριν με τον συνεργάτη του Dr. Marc Axel Wollmer του Semmelweis University.

Τώρα οι ψυχίατροι ανακάλυψαν πότε και πώς επηρεάζει το μπότοξ το αρνητικό πρόγραμμα στον εγκέφαλο.

Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας οπτικοποίησαν τη νευρωνική επίδραση σε ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει την αμυγδαλή όπου προκύπτουν και επεξεργάζονται οι φόβοι. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Αρνητική διάθεση φαίνεται στο πρόσωπο, στην περιοχή του μεσόφρυου κάτω από το μέσον του μετώπου. Όταν κάποιος είναι θυμωμένος ή έχει ένταση, 2 διαφορετικά είδη μυών συσπώνται και προκαλούν γραμμές συνοφρυώματος ή ανησυχίας πάνω από τη ρίζα της μύτης.

Όταν το botox εγχύεται στην περιοχή του μεσόφρυου απαλύνει αυτούς τους μυς μεταξύ των φρυδιών. Επειδή οι εκφράσεις του προσώπου και η ψυχική κατάσταση συνδέονται, μειώνει επίσης την ένταση των συναισθημάτων.

Ένα χαλαρωμένο μέτωπο δίνει πιο θετικά συναισθήματα, εξηγεί ο καθηγητής Krüger. Σε πρωτύτερη μετα-ανάλυση ο Krüger είχε ήδη δείξει ότι η έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης στην περιοχή του μεσόφρυου έχει θετική επίδραση στη διάθεση και στη διέγερσή της.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης βελτιώνονται σημαντικά.

Η αγωγή έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Καθώς η επίδραση παράλυσης διαρκεί 3 ή περισσότερους μήνες, μια ένεση χρειάζεται μόνο να χορηγείται σε αυτά τα διαλείμματα.

Ο Krüger εξηγεί ότι οι μη συχνές ενέσεις είναι λιγότερο κοστοβόρες από  άλλες θεραπείες και είναι καλά ανεκτές και αποδεκτές από τους ασθενείς.

Και αυτό δρα στην κατάθλιψη και στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Διακόπτοντας την πληροφόρηση μεταξύ των μυών του μετώπου και του εγκεφάλου, η βοτουλινική τοξίνη επίσης αλλάζει το συναισθηματικό feedback.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να το αποδείξουν στον εγκέφαλο ασθενών με οριακή διαταραχή προσωπικότητας στους οποίους είχε χορηγηθεί ένεση με την τοξίνη στην περιοχή του μεσόφρυου. Τέσσερις εβδομάδες μετά οι ασθενείς είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα-κάτι που φάνηκε και στη μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η βοτουλινική τοξίνη μειώνει τη μεγάλη ένταση των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί.

Ομάδα ελέγχου που αντιμετωπίστηκε με βελονισμό επίσης έδειξε βελτιωμένα κλινικά συμπτώματα αλλά όχι τις νευρωνικές επιδράσεις στην εξέταση μαγνητικής τομογραφίας.

Όμως η πληροφόρηση μεταξύ μυών και εγκεφάλου δεν δρα μόνο στην περιοχή του μεσόφρυου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports πέρσι. Σε συνεργασία με το University of California San Diego, ανακάλυψαν ότι η τοξίνη μπορεί επίσης να απαλύνει αγχώδεις διαταραχές; Όταν εγχύεται στους μυς του κεφαλιού, των άνω και κάτω άκρων και του λαιμού.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο