Συνέχεια στις σοκαριστικές παρατηρήσεις που είχε κάνει πέρυσι με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, για τη θνητότητα ασθενών με CoViD εντός και εκτός ΜΕΘ, δίνει ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη έφτανε έως τον Μάιο του 2021), παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Η επιδείνωση, δε, είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους νοσηλεύονταν στην επαρχία: συν 64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε δύο περίπου ίσα μέρη, ενώ οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης.

Στη συνέχεια της μελέτης επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

 

 

Εκτός ΜΕΘ

Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1.084 ασθενείς, 97,7%), έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων.

Επιπλέον, η ηλικία συνδέθηκε έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός δεν έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη θνητότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που ελήφθησαν.

Ο κ. Λύτρας σχολιάζει πως η επιδείνωση υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ενδέχεται να έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει, δε, πως από τον Σεπτέμβριο του 2021 εφαρμόστηκε η αναστολή συμβάσεων για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς και αντικαταστάθηκαν από νεοπροσληφθέν προσωπικό. Σημειώνει πως τα δεδομένα δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ αυτής της πειθαρχικής ενέργειας και την αυξημένη θνησιμότητα, αλλά η χρονική σύμπτωση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και αξίζει περαιτέρω διερεύνηση.

Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ασθενείς εντός ΜΕΘ, αν και και πάλι αυτό πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα