Φθινόπωρο: Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα αρχίζουν να επελαύνουν με δριμύτητα. Κατά την επίθεση αυτή, ο άνθρωπος έχει ως σύμμαχο το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων.Το δέρμα προστατεύει τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα, τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα εξουδετερώνουν τον εισβολέα. Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά από την επίθεση ενός αναπνευστικού παθογόνου μικροοργανισμού εξαρτώνται εκτός από το είδος του και από τη θέση εγκατάστασης του επιτιθέμενου αιτίου που συνδέεται ευθέως με τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα που αυτό έχει να περιχαρακώσει ή όχι τον λοιμογόνο παράγοντα σε επιφανειακά στρώματα. Εάν ο λοιμογόνος παράγοντας περιχαρακωθεί σε επιφανειακά στρώματα, η συμπτωματολογία είναι ήπια ή ανύπαρκτη: Μπούκωμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση. Όσο επελαύνει σε εσωτερικά στρώματα του σώματος, κινητοποιούνται βαθύτερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, με συμπτώματα γενικευμένης φλεγμονής (πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος).  Το ιικό φορτίο που εισβάλλει στο σώμα αλλά και η ανοσολογική δύναμη του σώματος είναι σημαντικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η βαρύτητα και η διάρκεια μιας λοίμωξης. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η ύψιστη ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά την επίθεση ενός λοιμογόνου παράγοντα.

Κοινά συμπτώματα και εκδηλώσεις που συχνά αμελούνται από τους ασθενείς συνδέονται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ αποτελούν σημεία αυξημένης επιφυλακής.

Τα σημεία αυτά είναι:

Οι συχνές λοιμώξεις ή οι λοιμώξεις σημαντικής βαρύτητας

Η απλή γρίπη προκάλεσε λίγο πυρετό στο (στη) σύντροφό σας, σε εσάς όμως μετά που κολλήσατε, ενώ είστε νέα (ος) και φαινομενικά υγιής, σας προκάλεσε πνευμονία με αποτέλεσμα να λάβετε αντιβίωση επί αρκετές ημέρες. Η μικροβιακή επιμόλυνση αποτελεί επιπλοκή που υποδηλώνει ανοσολογική αδυναμία.Στην απλή γρίπη ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο, πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών ενώ η νόσος γενικά λύεται εντός δύο έως πέντε ημερών. Συμπτώματα κακουχίας εάν υπάρχουν συνήθως δεν διαρκούν πάνω από είκοσι ημέρες. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εμφανιστεί χρόνια κόπωση ή πνευμονία ή σοβαρή βρογχίτιδα ή μικροβιακή επιμόλυνση που χρήζει αντιβιώσεως.

Η επίμονη αυπνία

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ομαλοποίηση της έκκρισης ορμονών, τη σωστή ανάκτηση της ενεργειακής εφεδρείας και την ορθή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων που επιτελούνται στο σώμα. Οι πάσχοντες από χρόνια αυπνία, πολλές φορές έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ τσάι ποτών τύπου cola αλκοόλ είναι σημαντικά για την βελτιστοποίηση του ύπνου εν όψει του Χειμώνα.

Οι διαταραχές ούρων

Από τους νεφρούς αποβάλλονται όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού καθώς επίσης φάρμακα και άλλες τοξίνες που μπαίνουν στο σώμα, με την λειτουργία της ούρησης. Η απρόσκοπτη παραγωγή  των ούρων είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας του σώματος. Όταν κάποιος πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι νεφροί παύουν να λειτουργούν σωστά, οι άχρηστες ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα, πολλές ορμόνες δεν παράγονται, τα ούρα δεν σχηματίζονται,  τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βλάπτονται με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να είναι  πιο ευάλωτος στις λοιμώξεις. Οι διαταραχές των ούρων αποτελούν επίσης δείκτη καταστάσεων που εμπλέκονται στη σωστή άμυνα όπως είναι η αφυδάτωση οπότε εμφανίζεται ολιγουρία και ο σακχαρώδης διαβήτης οπότε εμφανίζεται ωσμωτική διούρηση και πολυουρία.

Το εύθρυπτο δέρμα και μαλλιά

Το δέρμα και τα μαλλιά αποτελούν βασικούς «καθρέπτες» της συνολικής κατάστασης του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή είχε γίνει διαισθητικώς αντιληπτή από τα πολύ παλιά χρόνια. Το σφριγηλό δέρμα, το πλούσιο και στιλπνό τριχωτό της κεφαλής θεωρούνταν από πολλές κοινωνίες στοιχείο ιδιαίτερης δύναμης και υγείας.

Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται από  παράγοντες που οφείλονται στην διατροφή (π.χ. έλλειψη βιταμινών συμπλέγματος Β), σε οργανικά νοσήματα (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα), σε διαταραχή ορμονών, σε μολυσματικούς παράγοντες (π.χ. μυκητιάσεις), σε φάρμακα, σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε κακές συνήθειες (π.χ. τοξική έκθεση σε κάπνισμα) που συνδέονται με πτώση της ανοσολογικής ικανότητας.

Η χρόνια κόπωση

Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από βαθιά κόπωση που δεν υποχωρεί σε μέτρα ξεκούρασης και επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες. Αποτελεί εκδήλωση αρκετών νοσημάτων που συνοδεύονται από διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος όπως είναι καρκινώματα, βιοχημικές διαταραχές, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) ή μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας [ME]).

Η παχυσαρκία

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή λόγω φλεγμονωδών ουσιών που εκκρίνει ο λιπώδης ιστός. Οι φλεγμονώδεις ουσίες αλλοιώνουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει κομβικό ρόλο στην άμυνα έναντι λοιμογόνων παραγόντων και στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών με αποτέλεσμα ο παχύσαρκος να έχει μεγαλύτερη επιρρέπεια σε καρκινώματα και σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω  υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης,  ινσουλινοαντίστασης και διατάραξης του μεταβολισμού του σακχάρου που είναι συχνά στον παχύσαρκο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλγόριθμος εκτίμησης κινδύνου μειώνει τις μη αναγκαίες ωοθηκεκτομές σε κορίτσια [μελέτη]
Novartis: Πουλά μερίδιο σε εταιρεία ραδιοφαρμάκων
Βάρος στη μέση ηλικία: Υδατάνθρακες που πρέπει και δεν πρέπει να προτιμάτε [μελέτη]