Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την έξαρση λοιμώξεων από μολυσματικό στέλεχος του ιού της ηπατίτιδας Α.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 303 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α με γονότυπο ΙΒ στην Αυστρία (7), στη Γερμανία (8), στην Ουγγαρία (161), στην Ολλανδία (8), στη Σλοβενία (35), στη Σουηδία (8) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (76). Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η μετάδοση έχει γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι αρχές της Ουγγαρίας ανέφεραν μαζικά κρούσματα ηπατίτιδας Α με τον γονότυπο ΙΒ, τα οποία έχουν ανέλθει πλέον σε 161 από τον περασμένο Δεκέμβριο (139 άνδρες, 22 γυναίκες).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων των κρουσμάτων μειώνεται στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοαναγνωρίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών επαφών. Αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.

Τον περασμένο Ιούλιο, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας από εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από ηπατίτιδα Α (IB). Μερικοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωναν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν αναφέρει συνολικά 9 κρούσματα με στελέχη που ταιριάζουν με τις αλληλουχίες του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την ανάλυση δεν βρέθηκαν σαφείς παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, όπως ιστορικό ταξιδιού ή κατανάλωση μούρων. Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μετάδοση

Ο ιός της ηπατίτιδας Α είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω μολυσμένου νερού, τροφής και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Μεταδίδεται, επίσης, μέσω στενών επαφών (οικιακές επαφές, σεξουαλικές επαφές και επαφές σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία), με μέση περίοδο επώασης τεσσάρων εβδομάδων, η οποία κυμαίνεται από δύο έως έξι εβδομάδες.

Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης όπως η κατάψυξη. Ως εκ τούτου, η πιθανή μετάδοση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών - συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας, της αλλαγής πάνας και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού - παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α.

Η κλιμάκωση της επιτήρησης για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση σποραδικών και ομαδικών κρουσμάτων που πιθανώς σχετίζεται με τροφιμογενή μετάδοση σε συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη.

Πρόληψη

Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α, ο οποίος είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματικός, είναι η κύρια επιλογή για ανταπόκριση στο πλαίσιο της τρέχουσας κυκλοφορίας του γονότυπου IB της ηπατίτιδας Α μεταξύ των ομοφυλόφιλων.

Εκτός από τον εμβολιασμό, άλλες επιλογές συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ των ομοφυλόφιλων είναι η χρήση προφυλακτικών για πρωκτικό σεξ, τα οποία έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι προσφέρουν προστασία έναντι άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και καλή προσωπική υγιεινή (πλύσιμο χεριών και γεννητικών περιοχών πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή).

Για την παροχή συμβουλών πρωτογενούς πρόληψης, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους πολίτες, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα μέσα ενημέρωσης και τις εφαρμογές γνωριμιών, για την ευαισθητοποίηση των ομοφυλόφιλων σχετικά με τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό. Όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τη λοίμωξη, θα πρέπει να παραπέμπονται σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας για περαιτέρω έλεγχο.