Οι οξείες αναπνευστικές ασθένειες όπως η CoViD -19 προσβάλλουν σήμερα περισσότερους ανθρώπους στη Γερμανία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια την ίδια περίοδο, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI).

"Η πίεση των λοιμώξεων αυξάνεται τώρα το φθινόπωρο και πάλι σε σημαντικό βαθμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του γενικού πληθυσμού", αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του Ινστιτούτου Covid-19, η οποία αναφέρεται εν μέρει και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Η εβδομαδιαία έκθεση του RKI εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την κορωνοιό κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 1,2 εκατομμυρίων για την περασμένη εβδομάδα. Το RKI έδωσε την πανελλαδική επταήμερη επίπτωση ως 466,0 το πρωί της Παρασκευής.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, όταν ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από Corona ανά 100.000 κατοίκους ανά εβδομάδα ήταν 409,9. (Προηγούμενη εβδομάδα: 294,7, προηγούμενος μήνας: 247,1).

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά παρέχουν μόνο μια πολύ ελλιπή εικόνα των αριθμών των λοιμώξεων. Οι ειδικοί θεωρούν εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που δεν καταγράφονται από το RKI - ειδικά επειδή δεν έχουν κάνει όλοι οι μολυσμένοι PCR - τεστ.

Εκτός από τον SARS-CoV-2, οι ρινοϊοί είναι από τους πιο διαδεδομένους ιούς που οδηγούν σε επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό, για παράδειγμα, είπαν. Στην περίπτωση των σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών, από την άλλη πλευρά - δηλαδή της νοσοκομειακής περίθαλψης - δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική αύξηση, αναφέρει το RKI σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Επειδή οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους το φθινόπωρο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ασθενειών, το RKI υπενθυμίζει: "Ο τακτικός σωστός αερισμός με υψηλή ανταλλαγή και ανανέωση του αέρα αλλά και χαμηλή απώλεια θερμότητας" είναι πολύ σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Σε γενικές γραμμές, το Ινστιτούτο προέτρεψε να συνεχιστεί η συμμόρφωση με τις συστάσεις για την αποφυγή των λοιμώξεων προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, σχεδόν όλες οι λοιμώξεις από κορωνοιό στην Γερμανία είναι πιθανό να οφείλονται στην υποπαραλλαγή A.5 της Οmicron, σύμφωνα με ένα τυχαίο δείγμα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch η υποπαραλλαγή A.2.75, η οποία βρίσκεται υπό παρακολούθηση λόγω ορισμένων μεταλλάξεων, αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (λιγότερο από ένα τοις εκατό των λοιμώξεων) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.

Αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν πρόσφατα την άποψη ότι αυτή η υποπαραλλαγή είναι απίθανο να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για το φθινόπωρο και το χειμώνα - αλλά θα μπορούσαν να εμφανιστούν και νέες.