H υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπoρεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής –και αυτό ισχύει και για τους πρώην καπνιστές, έδειξε νέα έρευνα.

Ο πνευμονολόγος και εντατικολόγος Δρ. Παναγής Γαλιατσάτος, του Johns Hopkins Medicine, δήλωσε ότι είναι συχνό για το κάπνισμα να συνδυάζεται με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες. Ιδανικά, δήλωσε όταν οι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια να διακόψουν το τσιγάρο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σχεδόν 160.000 πρώην καπνιστές αυτοί που ασκούνταν, έτρωγαν υγιεινά και περιόριζαν το αλκοόλ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν την επόμενη εικοσαετία έναντι αυτών που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινές συνήθειες.

Είναι γνωστό πως όταν οι καπνιστές διακόπτουν το τσιγάρο, τα οφέλη στην υγεία είναι τεράστια. Όμως, έχουν παρόλα αυτά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ανθρώπους που ποτέ δεν κάπνισαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open και υποδεικνύουν ότι μπορεί να μειωθεί το χάσμα κάνοντας άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η έρευνα του U.S. National Cancer Institute (NCI), έγινε σε 160.000 πρώην καπνιστές 50 -69 ετών. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τα επόμενα 19 χρόνια πέθαναν 86.000 συμμετέχοντες.

Οσοι ανέφεραν υγιεινές συνήθειες στην έναρξη ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν.

Κατά μέσον όρο, πρώην καπνιστές με υγιές βάρος που ακολουθούσαν τις συστάσεις ειδικών για διατροφή, άσκηση και αλκοόλ ήταν κατά 27% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν έναντι πρώην καπνιστών που δεν τις ακολουθούσαν.

Η πρώτη ομάδα έκανε τουλάχιστον 4 ώρες άσκηση την εβδομάδα, περιόριζε το αλκοόλ σε όχι πάνω από 1 ποτό την ημέρα οι γυναίκες και 2 οι άντρες και λάμβανε τις συσταθείσες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, καλών λιπαρών και άλλων θρεπτικών τροφών, ενώ μείωσε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά.

Πρώην καπνιστές που τηρούσαν τις συστάσεις άσκησης ήταν 17% λιγότερο πιθανό κατά τη διάρκεια της έρευνας να πεθάνουν έναντι όσων ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό και η διακοπή του ωφέλιμη. Όμως, δήλωσε ο Δρ. Γαλιατσάτος, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του να εστιάζουμε στο γενικό τρόπο ζωής.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας