Η εγχείρηση για απώλεια βάρους μπορεί να αλλάξει τη ζωή και την υγεία ενός ανθρώπου, αλλά νέα έρευνα προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.

Άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε βαριατρική εγχείρηση είχαν σχετικό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας 45%.

Επιπλέον όσοι υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από βαριατρική εγχείρηση είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Ο Dr. Jorge Burneo, του Western University in London, στο Οντάριο, δήλωσε ότι ασθενείς που σκέφτονται να υποβληθούν σε βαριατρική εγχείρηση θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους τα οφέλη και τους κινδύνους. Αν και αυξημένος, ο κίνδυνος επιληψίας παραμένει αρκετά χαμηλός, δήλωσε.

Ο απόλυτος κίνδυνος είναι χαμηλός και υπολογίστηκε σε 16 ανα 100.000 ασθενείς, τα 3 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Ο μηχανισμός είναι άγνωστος αλλά πιθανοί μηχανισμοί μπορεί να είναι διατροφικές ελλείψεις και έκθεση σε γενική αναισθησία.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 17.000 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε βαριατρική εγχείρηση σε 6 χρόνια. Τους συνέκριναν με 622,.000 παχύσαρκους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν στην εγχείρηση. Οι συμμετέοχντες παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια.

73 από αυτούς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική εγχείρηση εμφάνισαν επιληψία (0.4%), σε σύγκριση με 1.260 που δεν υποβλήθηκαν (0.2%).

Ο κίνδυνος για επιληψία παρέμεινε ίδιος, άσχετα από το είδος εγχείρησης για απώλεια βάρους. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το γαστρικό bypass και το γαστρικό μανίκι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]