Οι μύκητες είναι παρόντες σε ανθρώπινους όγκους και πιθανόν μελλοντικά θα χρησιμοποιούνται ως όπλο για τον εντοπισμό, τη διάγνωση, ακόμα και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αυτό, σύμφωνα με ερευνητές που αποκάλυψαν τον πρώτο παν-καρκινικό άτλαντα που περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ μυκήτων και 35 ειδών καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cell.

Ερευνητές του University of California-San Diego School of Medicine και του  Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ, σημείωσαν ότι λίγα είναι γνωστά για τον ρόλο των μυκήτων ως μέρος του μικροβιώματος, στον ανθρώπινο καρκίνο.

Η νέα ανάλυση σε πολλές περιοχές του σώματος που αποκάλυψε ότι μύκητες συνδέονται με καρκίνο, περιέλαβε 17.401 δείγματα ιστών, αίματος και πλάσματος σε 35 είδη καρκίνου σε 4 ανεξάρτητους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων μυκήτων και ηλικίας, υποτύπων του όγκου, κάπνισμα, ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία και μετρήσεις επιβίωσης.

Όμως, πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει αιτιατή σχέση.

Ο Rob Knight, δήλωσε ότι η ύπαρξή μυκήτων στους περισσότερους καρκίνους είναι και έκπληξη και κάτι αναμενόμενο.

Εκπληξη γιατί δεν γνωρίζουμε πώς μπορούν να εισχωρήσουν στον όγκο οι μύκητες και αναμενόμενο επειδή ταιριάζει με το μοτίβο υγιών μικροβιωμάτων, περιλαμβανομένου του στόματος και του δέρματος., όπου βακτήρια και μύκητες αλληλεπιδρούν ως μέρος πολύπλοκης κοινότητας.

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα