Η μοναξιά μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αναφέρει νέα έρευνα. Επιστήμονες στη Νορβηγία δήλωσαν ότι το να είναι κάποιος μόνος δημιουργεί δυσφορία που ορισμένες φορές μπορεί να ενεργοποιήσει τη σωματική απόκριση στο στρες

Πιστεύουν ότι η απόκριση παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη. Η αντίδραση του οργανισμού στο στρες αυξάνει τα επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, οδηγώντας σε προσωρινή αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου-προκαλούν την έναρξη διαβήτη.

Tα στοιχεία περιέχουν απαντήσεις σε ερωτηματολόγια υγείας ιατρικές εξετάσεις και δείγματα αίματος 230.000 ανθρώπων

Συλλέχτηκαν στοιχεία 4 φορές μεταξύ 1984 και 2019. Οι ερευνητές έλαβαν πληροφορίες από 24,024 ανθρώπους που συμμετείχαν στα τεστ μεταξύ 1995 και1997.

Επέλεξαν ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη και για τους οποίους είχαν διαθέσιμα στοιχεία αίματος

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν είχαν αισθανθεί μοναξιά τις προηγούμενες 2 εβδομάδες. Ανακάλυψαν ότι όσοι απάντησαν πολύ είχαν διπλάσιες πιθανότητες για διαβήτη τυπου2 σε σχέση με όσους δεν αισθάνονταν μοναξιά.

Από τους 24,024 ανθρώπους το 13% αισθάνονταν μοναξιά. 1,179 συμμετέχοντες εμφάνισα διαβήτη μεταξύ 1995 και 2019.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Diabetologia, και ανακάλυψε ότι το 59% αυτών ήταν άντρες. Είχαν επίσης μεγαλύτερη μέση ηλικία από αυτούς που δεν εμφάνισαν διαβήτη. Η μέση ηλικία των αντρών ήταν  48 και των γυναικών 43.

Οσοι εμφάνισαν διαβήτη ήταν πιο πιθανό να είναι παντρεμένοι, με το 73% των αντρών να είναι παντρεμένοι και το 68 % των γυναικών.

Οσοι ανέπτυξαν την πάθηση ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη εκπαίδευση, με το 35% των αντρών και το 23% των γυναικών με διαβήτη να έχουν τέτοιου επιπέδου εκπαίδευση.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν η μοναξιά να είναι μέρος οδηγιών κλινικής αξιολόγησης σε σχέση με τον διαβήτη.

Πηγές:
Diabetologia

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα