Η βιταμίνη Α είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, των ματιών και του αναπαραγωγικού μας συστήματος, καθώς και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, που είναι ουσίες που ονομάζονται ρετινοειδή, βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Η προβιταμίνη Α, ή καροτενοειδή, βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το συκώτι μετατρέπει και τους δύο τύπους σε ρετινόλη και από εκεί είτε αποθηκεύεται είτε μεταφέρεται από το λεμφικό σύστημα στα κύτταρα του υπόλοιπου σώματος.

Να θυμάστε ότι το δέρμα σας ανταποκρίνεται στα ρετινοειδή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει εύκολα τη βιταμίνη Α όταν την εφαρμόζετε τοπικά, με τη μορφή κάποιας κρέμας.

Με ποιον τρόπο όμως η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία του δέρματος;

Βελτίωση της όψης των ρυτίδων και της χαλάρωσης

Τα τοπικά ρετινοειδή - βιταμίνη Α, με άλλα λόγια - δρουν για να μειώσουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ελαστικότητα και τη χαλάρωση του δέρματος, βοηθώντας στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων ινών ελαστίνης και προάγοντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.

Μείωση των κηλίδων και άλλων βλαβών από τον ήλιο

Μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, όπως η β-καροτίνη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης, της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και των δερματικών παθήσεων. Τα καροτενοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, που μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη σειρά από μικρά ή και σοβαρά προβλήματα.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής

Πολλοί δερματολόγοι συνιστούν τοπικά ρετινοειδή για να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής, τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες. Τα ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην απολέπιση του δέρματος, αφαιρώντας τις βρωμιές, τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα από τους πόρους, κάνοντας τα σπυράκια λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν. Διεισδύουν επίσης στην επιδερμίδα για να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των πόρων και των ουλών της ακμής.

Βοηθά στη αντιμετώπιση της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων

Τόσο οι κρέμες όσο και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης περιέχουν βιταμίνη Α. Τα τοπικά ρετινοειδή μπορούν να προλάβουν τις φλεγμονές που δημιουργούνται στο δέρμα και επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή σηματοδοτούν μια έξαρση.

Σε ποια τρόφιμα θα βρούμε βιταμίνη Α;

  • σολομός
  • μοσχαρίσιο συκώτι
  • γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του βουτύρου και του τυριού
  • αυγά
  • ψάρι
  • γαρίδες
  • καρότα
  • ντομάτες
  • γλυκοπατάτες
  • πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
  • φρούτα, όπως μάνγκο, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]