Η πρόσληψη όλων των ειδών καφέ συνδέεται με μειωμένα περιστατικά  καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητα από όλα τα αίτια, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Ο David Chieng, του Baker Heart and Diabetes Research Institute στη Μελβούρνημ εξέτασε τη σχέση μεταξύ ειδών καφέ και εξέλιξης καρδιαγγειακών συμβάντων. 449.563 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 12.5 ± 0.7 χρόνια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση κατανάλωσης στιγμιαίου και αλεσμένου καφέ με σημαντική μείωση αρρυθμίας, με 1-5 φλιτζάνια την ημέρα. Δεν φάνηκε σχέση με τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Οι χαμηλότεροι κίνδυνοι φάνηκαν για 4-5 φλιτζάνια την ημέρα αλεσμένου καφέ και για 2-3 στιγμιαίου.

Όλα τα είδη καφέ συνδέονταν με μείωση της καρδιαγγειακής νόσου έναντι όσων δεν έπιναν, με τον χαμηλότερο κίνδυνο να είναι με 2-3 φλιτζάνια την ημέρα στιγμιαίου καφέ, αλεσμένου ή χωρίς καφεΐνη.

Σημαντική μείωση φάνηκε στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια σε σχέση με όλα τα είδη καφέ, με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου να αφορά 2-3 φλιτζάνια την ημέρα στιγμιαίου καφέ, αλεσμένου ή χωρίς καφεΐνη.

Η ελαφρά έως μέτρια πρόσληψη καφέ όλων των ειδών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται αλλά μάλλον να θεωρείται μέρος υγιεινού τρόπου ζωής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαρτογράφηση των συναισθημάτων στο σώμα
Τα σημάδια ότι είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή
Το να είναι κάποιος υπέρβαρος βλάπτει την ανοσιακή απόκριση στον ιό SARS-CoV-2 [μελέτη]