Η πρόσληψη όλων των ειδών καφέ συνδέεται με μειωμένα περιστατικά  καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητα από όλα τα αίτια, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Ο David Chieng, του Baker Heart and Diabetes Research Institute στη Μελβούρνημ εξέτασε τη σχέση μεταξύ ειδών καφέ και εξέλιξης καρδιαγγειακών συμβάντων. 449.563 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 12.5 ± 0.7 χρόνια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση κατανάλωσης στιγμιαίου και αλεσμένου καφέ με σημαντική μείωση αρρυθμίας, με 1-5 φλιτζάνια την ημέρα. Δεν φάνηκε σχέση με τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Οι χαμηλότεροι κίνδυνοι φάνηκαν για 4-5 φλιτζάνια την ημέρα αλεσμένου καφέ και για 2-3 στιγμιαίου.

Όλα τα είδη καφέ συνδέονταν με μείωση της καρδιαγγειακής νόσου έναντι όσων δεν έπιναν, με τον χαμηλότερο κίνδυνο να είναι με 2-3 φλιτζάνια την ημέρα στιγμιαίου καφέ, αλεσμένου ή χωρίς καφεΐνη.

Σημαντική μείωση φάνηκε στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια σε σχέση με όλα τα είδη καφέ, με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου να αφορά 2-3 φλιτζάνια την ημέρα στιγμιαίου καφέ, αλεσμένου ή χωρίς καφεΐνη.

Η ελαφρά έως μέτρια πρόσληψη καφέ όλων των ειδών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται αλλά μάλλον να θεωρείται μέρος υγιεινού τρόπου ζωής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας