Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ,  εξοικονόμησε 373 δισ. δολ. το 2021 χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα.

Αυτό αποκαλύπτεται από την εμπορική ομάδα της Association for Accessible Medicines (AAM), η οποία δημοσίευσε την Έκθεση Εξοικονόμησης Γενόσημων & Βιοομοειδών Φαρμάκων των ΗΠΑ για το 2022, υπογραμμίζοντας την αξία των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Το 91% των συνταγών που συμπληρώθηκαν στις ΗΠΑ το 2021 ήταν με γενόσημα φάρμακα, αλλά αυτές αντιστοιχούσαν μόνο στο 18,2% των δαπανών φαρμάκων της χώρας. Εκτός από τη συστημική εξοικονόμηση που δημιουργεί η βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων, δημιουργείται σημαντική εξοικονόμηση πόρων και για μεμονωμένους ασθενείς. Το 93% των γενόσημων φαρμάκων έχουν συν-πληρωμή (από τη τσέπη) κάτω των 20 δολ (σε σύγκριση με το 59% των επώνυμων φαρμάκων) και η μέση συνδρομή τους είναι 6,16 δολ. σε σύγκριση με ένα μέσο κόστος από την τσέπη των 56,12 δολ. για τα αντίστοιχα επώνυμα φάρμακα.

Η αγορά βιο-ομοειδών φαρμάκων συνεχίζει να επεκτείνεται και καθώς αυτά πλησιάζουν σχεδόν το 30% της συνολικής αγοράς βιολογικών φαρμάκων, εξοικονόμησαν στους ασθενείς πάνω από 7 δισ. δολ. το 2021. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μέση τιμή πώλησης για τα βιο-ομοειδή είναι κατά μέσον όρο 50% χαμηλότερη από τη μάρκα αναφοράς του αντίστοιχου βιολογικού σκευάσματος. 

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός από βιο-ομοειδή μείωσε τη μέση τιμή πώλησης του αντίστοιχου βιολογικού τους προϊόντος αναφοράς κατά μέσον όρο κατά 25%.

«Συχνά θεωρούνται δεδομένες, αυτές οι αποταμιεύσεις ενώ κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο», δήλωσε ο Dan Leonard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AAM, προσθέτοντας: «Σήμερα, ως αποτέλεσμα επιχειρηματικών αποφάσεων από μεσάζοντες, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε ή ακόμη και εμποδίζονται από τα οφέλη των φθηνότερων γενόσημων και βιο-ομοειδών συνολικά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε πιο προσιτά γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα».

«Χάρη στον νέο ανταγωνισμό βιο-ομοειδών, περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν τη φροντίδα και τα φάρμακα που χρειάζονται», δήλωσε ο Craig Burton, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Biosimilars. «Αλλά οι νέες προκλήσεις στον ορίζοντα απαιτούν προσοχή, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας νέων βιο-ομοειδών στα φαρμακεία, των κενών στην υιοθέτηση βιο-ομοειδών, τις "παγίδες εκπτώσεων" στα επώνυμα προϊόντα που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται οικονομικά κίνητρα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για την εκπλήρωση της υπόσχεσης των βιο-ομοειδών για τους ασθενείς», σημείωσε ο ίδιος.

Αλλα ευρήματα της έρευνας:

  • Συνολική εξοικονόμηση τα τελευταία 10 χρόνια: περισσότερα από 2,6 τρισ. δολ.
  • Συνολική εξοικονόμηση γενοσήμων και βιο-ομοειδών στο Medicare για το 2021: 119 δισ. δολ.
  • Συνολική εξοικονόμηση γενοσήμων και βιο-ομοειδών ευρείας χρήσης για το 2021: 178 δισ. δολ.
  • Ακόμη και με σχεδόν 6,4 δισ. συνταγές επιπλέον σε γενόσημα και βιο-ομοειδή, τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του συνόλου των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη

Όπως και στο παρελθόν, η φετινή έκθεση αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας ανεξάρτητη έρευνα από την IQVIA, η οποία ποσοτικοποίησε πόσα χρήματα εξοικονομούν οι ασθενείς της Αμερικής και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ λόγω της χρήσης γενοσήμων και βιο-ομοειδών ως εναλλακτικές λύσεις.

Πηγές:
.thepharmaletter.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα