Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας αυξήθηκε φέτος παγκοσμίως. Τους πρώτους εννέα μήνες, 27 χώρες ανέφεραν κρούσματα, ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μόνο από τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες. Μόλις δύο κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Αϊτή, αφού η χώρα ήταν απαλλαγμένη από τη χολέρα για τρία χρόνια. Ο πραγματικός αριθμός εκεί είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος.

Ο ΠΟΥ δεν έδωσε  πάντως αριθμό κρουσμάτων σε παγκόμσια κλίμακα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι μέσα σε ένα μήνα είχαν αναφερθεί σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα. Ο Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μη δηλωμένων κρουσμάτων, επειδή δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία από πολλές περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική, δήλωσε ο Tedros. Όχι μόνο υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, αλλά και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν. Το ποσοστό θανάτων φέτος είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Η χολέρα εξαπλώνεται εκεί όπου υπάρχει φτώχεια και συγκρούσεις και όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Tedros.

Η χολέρα είναι μια διαρροϊκή νόσος που προκαλείται από βακτήρια και οδηγεί σε σοβαρή απώλεια υγρών. Με την ενυδάτωση, η πιθανότητα επιβίωσης είναι μεγάλη. "Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες απλές παρεμβάσεις", δήλωσε ο Tedros.

Ο Π.Ο.Υ δημιούργησε ένα απόθεμα εμβολίων έκτακτης ανάγκης για τη χολέρα το 2013. Αλλά το υλικό δεν είναι αρκετό, είπε. "Καλούμε τους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων να μας μιλήσουν για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή εμβολίων", ανάφερε χαρακτηριστικά ο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;