Η Μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με βελτιωμένα ποσοστά απόκρισης στην ανοσοθεραπεία και την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, στο προχωρημένο μελάνωμα, έδειξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο UEG Week 2022.

Ειδικοί ελπίζουν αυτή η διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας,

Η μεσογειακή διατροφή συνδεόταν με βελτιωμένη απόκριση σε φάρμακα ανοσοθεραπείας - αναστολείς σημείων ελέγχου (ICI).

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία κατέγραψαν τη διατροφική πρόσληψή 91 ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα που λάμβαναν φάρμακα ICI και παρακολουθούσαν την πρόοδο με τακτικά τσεκάπ.

Εχοντας σημαντική σχέση με το ποσοστό γενικής απόκρισης, η μεσογειακή διατροφή συνδεόταν σημαντικά με επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, στους 12 μήνες.

Η Laura Bolte, του University Medical Center Groningen, στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφικής αξιολόγησης σε ασθενείς με καρκίνο που ξεκινούν αγωγή με ICI και υποστηρίζει το ρόλο των διατροφικών στρατηγικών για τη βελτίωση της πορείας του ασθενούς και της επιβίωσης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων μείωνε την πιθανότητα παρενεργειών, λόγω φαρμάκων, όπως η κολίτιδα. Το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας συνδεόταν με υψηλότερη πιθανότητα τέτοιων παρενεργειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;