Τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου περιέχουν αντιβιοτικά και αντιικά συστατικά που δρουν έναντι μικροοργανισμών στο στόμα. Ένα από αυτά, το χλωριούχο κετυλπυριδίνιο (CPC), φάνηκε από ερευνητές του Hokkaido University να μειώνει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στο στόμα, κυρίως διαταράσσοντας τη μεμβράνη λιπιδίων που περιβάλλει τον ιό. Αν και υπάρχουν και άλλα χημικά με παρόμοια επίδραση, το  CPC έχει το πλεονέκτημα ότι είναι άγευστο και άοσμο, Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση του CPC σε ιαπωνικά στοματικά διαλύματα. Τα στοματικά διαλύματα στην Ιαπωνία περιέχουν ένα μέρος του CPC σε σύγκριση με διαλύματα που εξετάστηκαν προηγουμένως.

Εξέτασαν την επίδραση του CPC σε κυτταρικές καλλιέργειες που εκφράζουν το TMPRSS2 που απαιτείται για να εισέλθει ο ιός SARS-CoV-2 στο κύτταρο.

Για τα 4 στελέχη που εξετάστηκαν, συγκέντρωση 40 µg/mL του CPCμείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εντός 10 λεπτών από την εφαρμογή 30–50 µg/mL του CPC κατεστάλη η μολυσματικότητα και η ικανότητα του ιού SARS-CoV-2 να εισχωρεί στα κύτταρα.

Τα διαλύματα του εμπορίου που περιέχουν CPC είχαν καλύτερη επίδοση από αυτή του CPC μόνου.

Επίσης, φάνηκε ότι το σάλιο δεν άλλαζε την επίδραση του CPC. Εξετάστηκαν 4 παραλλαγές του SARS-CoV-2—η αρχική, η alpha, beta και gamma και διαπιστώθηκε ότι η επίδραση του  CPC ήταν παρόμοια σε όλα τα στελέχη.

Οι ερευνητές ήδη άρχισαν να αξιολογούν την επίδραση στοματικών διαλυμάτων με CPC στο ιικό φοερτίο του σάλιου ασθενών με COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;