Το μεγαλύτερο από τα 41 Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ιστορική διαδρομή 80 ετών και περίπου 6.000 ανθρώπους να ασχολούνται σήμερα με την εκπαίδευση, την έρευνα και το κλινικό έργο, υποδέχτηκε την Τρίτη τους πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Στην τελετή υποδοχής έδωσαν το παρόν και οι φοιτητές του πρώτου στην Ελλάδα αγγλόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, το οποίο στη δεύτερη χρονιά από την ίδρυσή του θα εκπαιδεύσει μελλοντικούς γιατρούς από 33 χώρες και των 5 ηπείρων.

"Η πρωτόγνωρη πανδημία κατέστησε τον ρόλο της ιατρικής κομβικό στο κλινικό και νοσηλευτικό έργο, στην έρευνα, στον επιτελικό ρόλο, στον σχεδιασμό της διαχείρισης της υγειονομικής κατάστασης και στην συμβουλευτική πλαισίωση, ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού", ανέφερε απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι είναι εμφανές, πως η επιλογή σας να σπουδάσετε ιατρική δεν μπορεί παρά να αποτελεί την δημοφιλέστερη επιλογή στις μέρες μας και ίσως την πιο χρήσιμη για το κοινωνικό γίγνεσθαι".

Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή στα 80 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, ανέφερε πως από αυτό έχουν αποφοιτήσει πάνω από 30.000 γιατροί, που έχουν ασκήσει ή ασκούν σήμερα το ιατρικό λειτούργημα στην Ελλάδα και διεθνώς, με υψηλό επίπεδο αποδοχής και κύρος και με επιστημονικά επιτεύγματα αναγνωρισμένα διεθνώς.

Σήμερα το Τμήμα είναι μια από τις μεγαλύτερες σχολές ιατρικής στα Βαλκάνια και από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη, με 2.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.500 μεταπτυχιακούς φοιτητές σε 53 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, 1.000 υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, 500 επιστημονικούς συνεργάτες και πανεπιστημιακούς υποτρόφους, 350 καθηγητές και 150 άτομα γραμματειακό και διοικητικό προσωπικό.

Το "ευχαριστώ" του ασθενή

"Ξεκινάτε από σήμερα έναν αγώνα, που θα έχει και δυσκολίες, γιατί η ιατρική είναι μια επιστήμη έντασης, αλλά και πολλές χαρές", σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, για να προσθέσει με έμφαση: "Μια χαρά που τη βιώνουν μόνο οι φοιτητές ιατρικής και οι γιατροί είναι η ικανοποίηση του να ακούς το ευχαριστώ. Και το ευχαριστώ από τον άρρωστο που τον σώζεις από την ασθένεια ή από τον θάνατο, βγαίνει από την ψυχή του. Κι αυτό είναι μια δύναμη που σας δίνει αέρα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας