Να παραμείνει σε ετοιμότητα η Ευρώπη, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ δεν αποκλείεται συγκυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης τον χειμώνα, τονίζουν τρία κορυφαία στελέχη Υγείας της Ευρώπης.

Πρόκειται για την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη, τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης δρ Hans Henri P. Kluge και την διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δρ Andrea Ammon, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

"Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Βλέπουμε, δυστυχώς, τους δείκτες να αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα άλλο κύμα λοιμώξεων. Με την έλευση του φθινοπώρου και τον χειμώνα, μπορεί επίσης να υπάρξει αναζωπύρωση της γρίπης. Υπό το πρίσμα αυτό, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Τα μέτρα ετοιμότητας πρέπει να συνεχιστούν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, δεν πρέπει να ατονήσει η ετοιμότητά μας.

Η πιθανή συνκυκλοφορία της COVID-19 και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου, με την πιθανότητα αυξημένης πίεσης στα νοσοκομεία και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν ήδη εξαντληθεί από σχεδόν τρία χρόνια στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Πρέπει να αποφύγουμε το βάρος αυτής της συγκυκλοφορίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Μαζί με τα μέτρα Δημόσιας Υγείας, ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας κατά των δύο ιών. Προτρέπουμε τις χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων με τη συγχορήγηση εμβολίων κατά της γρίπης και της COVID-19 όποτε είναι εφικτό.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουν τους μη εμβολιασμένους, φροντίζοντας να λαμβάνουν τις δόσεις του εμβολίου τους για την COVID-19 και να διαθέτουν επάρκεια αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις συστάσεις. Πολλοί από αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή COVID-19 διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη από γρίπη. Είναι σημαντικό οι ακόλουθες ομάδες προτεραιότητας να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του COVID-19: εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις.

Το Νότιο Ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, γνώρισε μια πρώιμη και ιδιαίτερα ενεργή περίοδο γρίπης. Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, μπορεί να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δράσουμε τώρα. Το μήνυμά μας είναι απλό: ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών από την COVID-19 και την εποχική γρίπη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ενθαρρύνουμε όλους τους δικαιούχους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να υποβληθούν το συντομότερο δυνατό σε εμβολιασμό για την COVID-19 και για τη γρίπη".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]