Ο πυρετός είναι συχνά μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, για παράδειγμα στην περίπτωση μίας λοίμωξης. Ωστόσο, μπορεί να υποκρύπτει πολλές σοβαρές αιτίες.

Ειδικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, πρέπει να τυγχάνουν επισταμένης προσοχής τα όρια της αυτοθεραπείας. Οι παρατεταμένες υψηλές ενδείξεις στο θερμόμετρο και η κακή γενική κατάσταση θα πρέπει να διερευνώνται από γιατρό.

Πολλοί ασθενείς θέλουν να μειώσουν τον πυρετό γρήγορα με φάρμακα. Αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη απόφαση.

Όταν ένας πελάτης ζητάει στο φαρμακείο ένα φάρμακο που μειώνει τον πυρετό, συνήθως υποψιάζεται μια λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη και θέλει να γίνει γρήγορα καλά. Αντιμετωπίζει το σύμπτωμα του πυρετού και όχι τα υποκείμενα αίτια. Αυτά μπορεί να ποικίλουν: από ρευματικές παθήσεις, λοιμώξεις, ή τροπικές ασθένειες, μέχρι παρενέργεια φαρμάκων.

Οι διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη στις εμπύρετες ασθένειες. Το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος είναι το κέντρο θερμορύθμισης στον υποθάλαμο.

Κέντρο θερμορύθμισης

Όποιος επευφημεί, για παράδειγμα, σε ένα αθλητικό γεγονός, αισθάνεται γρήγορα ότι την θερμοκρασία του σώματός του να ανεβαίνει. Στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, ελεύθερες νευρικές απολήξεις ευαίσθητων νευρώνων - οι περιφερικοί και οι κεντρικοί θερμοϋποδοχείς - μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος ανά πάσα στιγμή. Τα σήματα μεταδίδονται στον θάλαμο και στη συνέχεια στον υποθάλαμο.

Δεδομένου ότι όλες οι βιοχημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού εξελίσσονται σύμφωνα με τον κανόνα ρυθμού αντίδρασης - θερμοκρασίας (RGT) και ότι σημαντικοί εταίροι της αντίδρασης, όπως οι πρωτεΐνες, αλλοιώνονται πάνω από μια θερμοκρασία 40 °C, η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας πυρήνα του σώματος περίπου 37 °C (ομοιόθερμη) είναι ο πρωταρχικός στόχος του κέντρου θερμορύθμισης.

Ο πυρήνας του σώματος περιλαμβάνει τον κορμό και το κεφάλι, ενώ το λεγόμενο κέλυφος του σώματος περιλαμβάνει τα άκρα, τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και των οποίων η θερμοκρασία μπορεί να αποκλίνει ελαφρώς από τη θερμοκρασία του πυρήνα.

Η αυξημένη απώλεια θερμότητας, για παράδειγμα λόγω χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών, θέτει σε κίνηση έναν καταρράκτη σηματοδότησης που προέρχεται από τον υποθάλαμο, ο οποίος οδηγεί στη διέγερση του θυρεοειδούς αδένα. Η αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, του καρδιακού ρυθμού και της γλυκονεογένεσης στο ήπαρ οδηγεί σε θερμογένεση.

Συμπαθητικός τόνος

Με βάση την ενεργοποίηση του συμπαθητικού τόνου, οι πόροι του δέρματος συστέλλονται και οι τρίχες ανασηκώνονται (ανατριχίλες). Με τον τρόπο αυτό, η απαγωγή θερμότητας ελαχιστοποιείται. Ένα ψυχρό τρέμουλο του μυϊκού συστήματος (ρίγος) παρέχει ζεστασιά.

Αντίθετα, εάν το σώμα κινδυνεύει να υπερθερμανθεί, η εκτροπή της ροής του αίματος προς την περιφέρεια και η αγγειοδιαστολή διευκολύνουν την απελευθέρωση της περίσσειας θερμότητας προς τα έξω. Επιπλέον, η αυξημένη έκκριση ιδρώτα παρέχει ψύξη μέσω της εξαέρωσης.

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ακολουθεί τις κιρκαδιανές επιρροές και κυμαίνεται κατά 1 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος τη νύχτα γύρω στις 4 π.μ. και την υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος γύρω στις 6 μ.μ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας