Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι επταπλάσιος με τη λοίμωξη COVID-19 έναντι του εμβολίου για τον κορωνοιό, αναφέρει πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Η Dr. Navya Voleti, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από τη λοίμωξη είναι μεγαλύτερος από αυτόν του εμβολίου.
Η ομάδα του Penn State πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έρευνα έως σήμερα, για τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ως αποτέλεσμα του κορωνοιού έναντι φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό για τηνCOVID-19.

Οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς με COVID-19 με όσους δεν είχαν κολλήσει τον ιό. Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν 15 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19, άσχετα από το αν ήταν εμβολιασμένοι σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν κολλήσει τον ιό.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χωριστά συνέκριναν τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο έναντι όσων δεν εμβολιάστηκαν. Τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 ήταν διπλάσια από αυτά όσων δεν εμβολιάστηκαν.

Με βάση όλα τα ευρήματα, οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω COVID-19 ήταν επταπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο από τα εμβόλια.

Οι ερευνητές έκαναν 4 συστηματικές επισκοπήσεις και μετα-αναλύσεις 22 ερευνών από το 2019 έως τον Μάιο 2022 με 58 εκατ. ασθενείς που ανέφεραν κσρδιακές επιπλοκές και ανήκαν σε μισ από 2 ομάδες: 55.5 εκατομμύρια που εμβολιάστηκαν έναντι αυτών που δεν εμβολιάστηκαν και 2.5 εκατομμύρια που κόλλησαν τον ιό έναντι όσων δεν τον κόλλησαν.

Στην ομάδα εμβολιασμού, οι ερευνητές συνέκριναν χωριστά τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας από διάφορα εμβόλια, περιλαμβανομένων των Pfizer, Moderna Novavax, AstraZeneca, και Johnson and Johnson.

Μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 49 χρόνια, το 49% ήταν άντρες και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης μετά τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό ήταν 28 ημέρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ όσων διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη του εμβολίου ή τη λοίμωξη COVID-19, η πλειοψηφία ήταν άντρες (61%). Από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα και στην ομάδα εμβολιασμού και στην ομάδα COVID-19, ποσοστό 1.07% νοσηλεύτηκαν και 0.015% πέθαναν.

Πηγές:
Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα