Σε μια νέα ανασκόπηση, αμερικανοί καρδιολόγοι επισημαίνουν και πάλι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του φαρμάκου για την Covid-19 Paxlovid™ και διαφόρων καρδιαγγειακών φαρμάκων.

Οι καρδιοπαθείς ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου covid-19 και επομένως είναι καταρχήν επιλέξιμοι για θεραπεία με paxlovid. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αλληλεπίδρασης με την υπάρχουσα καρδιαγγειακή φαρμακευτική αγωγή.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το paxlovid, ο συνδυασμός του αντιιικού nirmatrelvir και του ενισχυτικού ritonavir, συνταγογραφείται τόσο διστακτικά είναι το μεγάλο δυναμικό αλληλεπίδρασης. Αυτό οφείλεται κυρίως στo ritonavir και που είναι στην πραγματικότητα γνωστό από τη θεραπεία του HIV.

Κατάλληλο ενημερωτικό και βοηθητικό υλικό είχε ήδη δημοσιευθεί όταν το φάρμακο κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους. Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης φαίνεται να αποθαρρύνει τους γιατρούς από το να το συνταγογραφούν σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Εξάλλου, πρόκειται για τους ανθρώπους που συχνά έχουν ήδη μια πολύπλοκη φαρμακευτική αγωγή.

Τώρα, η επαγγελματική εταιρεία των καρδιολόγων των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC), δημοσίευσε μια ανασκόπηση στο δικό της περιοδικό για να βοηθήσει στη συνταγογράφηση του Pavloxid σε καρδιαγγειακούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό σε αυτούς τους ασθενείς, αλλά έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τα συχνά χρησιμοποιούμενα καρδιαγγειακά φάρμακα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Sarju Ganatra αναμένει και επιθυμεί την ηλεκτρονική υποστήριξη για την ασφαλή συνταγογράφηση, αλλά επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η διαβούλευση με άλλα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως τους φαρμακοποιούς, μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας