Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού (ζωντανό, εξασθενημένο) της Takeda, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της νόσου που προκαλείται από τους ορότυπους του ιού του δάγκειου πυρετού 1, 2, 3 και 4 σε άτομα ηλικίας 4 ετών.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια που προκαλείται από τέσσερις τύπους του ιού του δάγκειου πυρετού, που οδηγεί σε ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσει σοβαρή ασθένεια, με δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγία και βλάβη οργάνων. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι υψηλότερος σε άτομα που έχουν μολυνθεί για δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν περίπου 390 εκατομμύρια μολύνσεις από τον δάγγειο πυρετό ετησίως σε όλο τον κόσμο, με εκτιμώμενο ποσοστό θανάτου από 20.000 έως 25.000 ετησίως, κυρίως στα παιδιά. Πριν από το 1970, μόνο εννέα χώρες είχαν βιώσει σοβαρές επιδημίες δάγκειου πυρετού, ενώ σήμερα η ασθένεια είναι ενδημική σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Είναι η δεύτερη πιο διαγνωσμένη αιτία πυρετού μετά την ελονοσία μεταξύ των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η CHMP επανεξετάζει ταυτόχρονα ένα φαρμακευτικό προϊόν που προορίζεται για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο πλαίσιο της κεντρικής διαδικασίας, και σε χώρες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΕΕ - Φάρμακα για όλους" - ή EU-M4all. Η πρωτοβουλία του EMA να υποστηρίξει παράλληλες αιτήσεις για τη γνωμοδότηση EU-M4all και την κεντρική διαδικασία στοχεύει στη διάθεση καινοτόμων ή γενόσημων φαρμάκων και εμβολίων που καλύπτουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες ή μείζονος ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία στη διάθεση της Ευρώπης και παγκοσμίως, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις των προσπαθειών από ρυθμιστικές αρχές.

Δεν είναι διαθέσιμη αντιική θεραπεία για τη μόλυνση από τον ιό του δάγκειου πυρετού και τα περισσότερα από τα υπάρχοντα μέτρα που βασίζονται στον έλεγχο των κουνουπιών δεν είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη ασθενειών. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά το τετραδύναμο εμβόλιο του δάγγειου πυρετού δείχνει ευρύτερη προστασία για τα μικρά παιδιά και τα άτομα άνω των 45 ετών. Υπό το πρίσμα αυτό, αντιμετωπίζεται μια παγκόσμια ανεκπλήρωτη ανάγκη δημόσιας υγείας.

Τα οφέλη και η ασφάλεια του τρέχοντος εμβολίου έχουν αξιολογηθεί σε 19 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 27.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 15 μηνών και 60 ετών, τόσο από ενδημικές όσο και από μη ενδημικές περιοχές. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι το τετραδύναμο εμβόλιο του δάγγειου πυρετού προλαμβάνει τον πυρετό, τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία που προκαλείται από οποιονδήποτε από τους τέσσερις ορότυπους του ιού του δάγκειου πυρετού.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από οποιαδήποτε δόση αυτού του εμβολίου ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλοι, μυϊκός πόνος και γενικά αίσθημα αδιαθεσίας.

Πηγές:
ΕΜΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα