Η πίτσα με τη μορφή που την ξέρουμε και την αγαπάμε φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας. Περί του 1700-1800, τα ψωμάκια που έψηναν με γαρνιτούρες όπως λάδι, ντομάτες, τυρί και σκόρδο ήταν δημοφιλές φαγητό στις εργατικές τάξεις. Πουλιούνταν σε φθηνά εστιατόρια και καρότσια στο δρόμο.

Ξέρουμε ότι η πίτσα είναι πλούσια σε θερμίδες και δεν αποτελεί και το πρότυπο της υγιεινής τροφής. Και σε πολλές περιπτώσεις, την χρησιμοποιούμε και ως παράδειγμα: "Καλή αυτή η δίαιτα, αλλά θα μπορώ να φάω πίτσα;". Είναι μια απόλαυση για την οποία πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές ή μπορεί να χωρέσει η πίτσα και σε μια πιο προσεκτική διατροφή;

Αρχικά, από τι φτιάχνεται η πίτσα;

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε πίτσα, είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλό. Η πίτσα έχει τρία κύρια στοιχεία: κρούστα, σάλτσα και γαρνιτούρες. Όλα έχουν μια ποικιλία μεθόδων προετοιμασίας.

Κρούστα: Η παραδοσιακή κρούστα πίτσας είναι παρόμοια με τη ζύμη ψωμιού. Είναι ένας συνδυασμός αλευριού, νερού, μαγιάς, ζάχαρης, αλατιού και λαδιού. Η ζύμη ανακατεύεται, ζυμώνεται και αφήνεται να φουσκώσει. Μόλις είναι έτοιμη, μπορεί να γίνει επίπεδη. Μπορείτε να βρείτε κρούστα φτιαγμένη με αλεύρι ολικής αλέσεως, κρούστα χωρίς γλουτένη ή και να φτιάξετε κρούστα από κουνουπίδι, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια - αλλά έχει δημιουργήσει και την ερώτηση "Είναι όντως αυτό πίτσα;"

Σάλτσα: Μια τυπική κόκκινη σάλτσα για πίτσα περιέχει ντομάτες, πελτέ ντομάτας, νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Τα υλικά ανακατεύονται και μαγειρεύονται μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις. Στη συνέχεια απλώνεται ένα λεπτό στρώμα πάνω από την κρούστα.

Γαρνιτούρες: Το τυρί είναι το κλασικό topping για πίτσα. Η μοτσαρέλα ή ένας συνδυασμός μοτσαρέλας και τυριού όπως η παρμεζάνα είναι τα πιο δημοφιλή. Το τυρί πασπαλίζεται πάνω από την κρούστα και τη σάλτσα. Πρόσθετες γαρνιτούρες προστίθενται ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε.

Περιορισμοί πίτσας και διατροφής

Η πίτσα είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει σε οποιεσδήποτε διατροφικές προτιμήσεις. Η βασική κρούστα και η σάλτσα είναι vegan, δεν περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα. Τα toppings μπορεί να είναι χορτοφαγικά, με τυρί με βάση τα γαλακτοκομικά αλλά όχι κρέας. Μπορούν επίσης να γίνουν vegan χρησιμοποιώντας μη γαλακτοκομικό τυρί.

Για άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν γλουτένη, μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε κρούστα πίτσας χωρίς γλουτένη ή από αλεύρι χωρίς σιτάρι. Μια σπιτική σάλτσα δεν θα περιέχει ίχνη σιταριού, αν και εμπορικές σάλτσες μπορούν να παρασκευαστούν σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται προϊόντα σιταριού. Ελέγξτε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι η σάλτσα είναι χωρίς γλουτένη.

Είναι η πίτσα υγιεινή;

Δεν υπάρχει απλός τρόπος να μετρήσετε τη διατροφή αξίας μιας πίτσας. Εάν η πίτσα σας είναι σπιτική από αγνά υλικά, οι διατροφικές αξίες θα είναι διαφορετικές από ό,τι αν φάτε μια πίτσα από ένα εστιατόριο ή μια παγωμένη πίτσα από το σούπερ μάρκετ. Οι γαρνιτούρες σε κάθε φέτα θα αλλάξουν και το διατροφικό προφίλ. Για παράδειγμα, μια φέτα πίτσας εστιατορίου με λαχανικά θα έχει περίπου 240 θερμίδες. Μια φέτα με πεπερόνι θα έχει περίπου 330 θερμίδες.

Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς να κάνετε την πίτσα πιο υγιεινή, σκεφτείτε επίσης προσεκτικά πώς προετοιμάζεται. Τα πρόσθετα λίπη μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των θερμίδων και να προσθέσουν περιττά κορεσμένα λιπαρά στο πιάτο. Η συσσώρευση επιπλέον τυριού αυξάνει επίσης τις θερμίδες και τα λίπη. Δοκιμάστε ζύμη ολικής και να φορτώσετε την πίτσα σας με όσα περισσότερα λαχανικά μπορείτε.

Και μην ξεχνάτε ότι το παν είναι το μέτρο. Ένα κομμάτι πίτσας δεν πρόκειται να σας κάνει κακό. Μία ολόκληρη πίτσα μόνοι σας, όμως, είναι υπερβολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα