Ερευνητές του Stanford Medicine ανέπτυξαν και δοκίμασαν σε ποντικούς μικρή ασύρματη συσκευή, που μελλοντικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χωρίς πόνο και αναισθησία τον όγκο στον εγκέφαλο ενός ασθενούς.

Η συσκευή ενεργοποιείται από απόσταση και μπορεί να θερμάνει νανοσωματίδια που εγχύονται στον όγκο, σκοτώνοντας σταδιακά καρκινικά κύτταρα.

Σε ποντικούς με όγκους στον εγκέφαλο, 15 λεπτά καθημερινής αγωγής για 15 ημέρες, καθώς οι ποντικοί έκαναν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες,  ήταν αρκετά ώστε να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο Hamed Arami, προηγουμένως του Stanford Medicine και τώρα του Arizona State University, δήλωσε ότι τα νανοσωματίδια μας βοηθούν να κατευθύνουμε την αγωγή μόνο στον όγκο, επομένως οι παρενέργειες είναι σχετικά λιγότερες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία και τις ακτινοβολίες.

Οι ερευνητές δημιούργησαν σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα ακριβώς στην περιοχή των όγκων για να τους εξουδετερώσει.

Μικρή ασύρματη συσκευή εμφυτεύεται μεταξύ του δέρματος και του κρανίου. Στη συνέχεια, ειδικά σχεδιασμένα νανοσωματίδια χρυσού εγχέονται στον όγκο μέσω μικροσκοπική οπής στο κρανίο.

Όταν ενεργοποιηθεί η συσκευή, εκλύει υπέρυθρο φως που μπορεί να διαπεράσει εγκεφαλικό ιστό ώστε να ενεργοποιήσει τα νανοσωματίδια που αυξάνουν τη θερμοκρασία έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είναι αρκετό για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε επανειλημμένες αγωγές χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα ιστό.

Προσαρμόζοντας την ισχύ και το μήκος κύματος του φωτός, ερευνητές μπορούν να στοχεύσουν όγκους διαφορετικών μεγεθών και σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Η δομή και η δοσολογία των νανοσωματιδίων ρυθμίζεται για να δημιουργήσουν τη σωστή ποσότητα θερμότητας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή σε ποντικούς με όγκους που ελήφθησαν από ανθρώπους. Τα ζώα φάνηκαν να μην ενοχλούνται.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα νανοσωματίδια έμειναν στην περιοχή του όγκου και δεν έθεταν σε κίνδυνο τους ιστούς.

Οι ποντικοί που αντιμετωπίστηκαν έζησαν σημαντικά περισσότερο, με διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο επιβίωσης κατά μέσον όρο έναντι των ποντικών που δεν αντιμετωπίστηκαν.

Όταν η νέα αγωγή συνδυάστηκε με χημειοθεραπεία, οι ποντικοί έζησαν ακόμα περισσότερο.

Ο Arami δήλωσε ότι στόχος είναι να συνδυαστεί αυτή με άλλες αγωγές για την επέκταση της επιβίωσης.

Οι ερευνητές οραματίζονται ότι η συσκευή όταν θα προσαρμοστεί σε ανθρώπους που νοσούν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αγωγή στο σπίτι επιπλέον της εγχείρησης, της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας χωρίς να διαταράσσουν τη ζωή τους.

Ελπίζουν τα επόμενα 5 χρόνια να μπορέσουν να αναπτύξουν συσκευές που θα μπορούν να παράγουν ακόμα περισσότερη οπτική ισχύ για βαθύτερους όγκους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Nanotechnology.

Πηγές:
Nature Nanotechnology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Η φωνή της ψωρίασης'': Καμπάνια ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο
Ικανοποίηση ΠΙΣ από την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης στη "βία κατά της λευκής μπλούζας"
Πώς αμύνεται ο οργανισμός στον κορωνοϊό και πότε υπάρχει υπεραντίδραση [μελέτη]