Επισκόπηση διαπίστωσε ότι αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5 κιλά αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί μια γυναίκα αντικατάσταση γονάτου κατά ένα τρίτο και ενός άντρα κατά ένα τέταρτο, ανέφεραν ερευνητές σε συνέδριο (International Congress on Obesity) στην Αυστραλία.

Ο πόνος και η δυσκαμψία του γονάτου επίσης ενισχύθηκαν με αυτή την αύξηση βάρους ενώ η γενική ποιότητα ζωής και η ικανότητα χρήσης του γονάτου μειώθηκαν.

Η απώλεια 10% ή περισσότερο του συνολικού βάρους έχει φανεί πως βελτιώνει την αρθρίτιδα γονάτου αλλά αν γίνει πολύ κακή, οι ασθενείς μπορεί να χρειασθούν τεχνητή άρθρωση.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 20 έρευνες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αύξησης βάρους και οστεοαρθρίτιδας.

Οι έρευνες βρήκαν ότι η αύξηση βάρους είχε σημαντικά αρνητική επίδραση στην άρθρωση του γονάτου περιλαμβανόμενης βλάβης που φαινόταν σε ακτινογραφία.

Η Dr. Anita Wluka του Monash University School of Public Health and Preventive Medicine, δήλωσε ότι η οστεοαρθρίτιδα ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθεί με την αύξηση βάρους και να εξελιχθεί πιο γρήγορα.

Συνδυαστικά αποτελέσματα από 2 μεγάλες έρευνες σε 250.000 ανθρώπους έδειξαν ότι αύξηση κατά 5 κιλά του βάρους έκανε 35% πιο πιθανή την εγχείρηση για αντικατάσταση γονάτου στις γυναίκες και κατά 25% πιο πιθανή στους άντρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εμβόλια κατά της CoViD: κατηγορίες για αντιγραφή τεχνολογίας
Το επιτυχημένο 12ο Bootcamp της Pfizer φέρνει 15 νέους εργαζόμενους στο CDI
Αττική: Καθυστερήσεις 5 ωρών για τα ασθενοφόρα - Επιχειρούν τα μισά, λόγω έλλειψης προσωπικού