Έξι κενυατικές κομητείες, ανάμεσά τους αυτή στην οποία υπάγεται η πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, είναι αντιμέτωπες με επιδημία χολέρας, με συνολικά εξήντα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

Εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η χολέρα μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού και των ανθρωπίνων περιττωμάτων. Έπειτα από βραχεία περίοδο επώασης, που κυμαίνεται από τις δύο ως τις πέντε ημέρες, προκαλεί εξαιρετικά οξεία διάρροια, αφυδάτωση του σώματος και —αν δεν χορηγηθεί άμεσα θεραπεία— τον θάνατο μέσα σε ώρες.

Οι κενυατικές υγειονομικές αρχές «επιβεβαίωσαν επιδημία χολέρας» σε έξι κομητείες, ανάμεσά τους αυτή όπου ανήκει το Ναϊρόμπι (17 κρούσματα). Κατά το υπουργείο Υγείας, η επιδημία στο κράτος της ανατολικής Αφρικής πιστεύεται πως είχε εστία «γαμήλια γιορτή στην κομητεία Κιάμπου», περίπου δέκα χιλιόμετρα βόρεια της κενυατικής πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον 31 κρούσματα, περίπου τα μισά από όσα έχουν εντοπιστεί σε εθνική κλίμακα, αναφέρθηκαν στην κομητεία Κιάμπου.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, 13 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα, η σοβαρότερη τα τελευταία σαράντα χρόνια, «μπορεί να επιδεινώσει την επιδημία» της χολέρας.

Τον Ιανουάριο του 2016, τουλάχιστον δέκα Σομαλοί πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από χολέρα και άλλοι τουλάχιστον 1.000 αρρώστησαν στον καταυλισμό προσφύγων Νταντάμπ, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κένυας.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις