Η γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) σχεδιάζει να εκδώσει το ταχύτερο σύσταση για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού για τους γονείς μικρών παιδιών κάτω των πέντε ετών. Το μέλος της STIKO, Fred Zepp, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Mainz, δήλωσε στις εφημερίδες της Funke-Mediengruppe ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μπορεί να αναμένεται "εντός των επόμενων εβδομάδων".

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άνοιξε το δρόμο για δύο εμβόλια κατά κορωνοϊού για μωρά ηλικίας έξι μηνών και άνω. Με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/Biontech και Moderna, αντίστοιχα, τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν επίσης να προστατευθούν από μια λοίμωξη από κορωνοϊοό, ανακοίνωσε ο EMA. Και τα δύο εμβόλια είχαν ήδη εγκριθεί για ενήλικες και παιδιά ηλικίας πέντε και έξι ετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Zepp, η σύσταση εμβολιασμού για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και έντεκα ετών έχει αποτέλεσμα: "Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και έντεκα ετών έχει πλέον εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά κατά της COVID-19".

Η STIKO θεωρεί ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υψηλή επιβάρυνση από ασθένειες σε μικρά παιδιά λόγω της παραλλαγής Όμικρον". Δεδομένου ότι πολλά παιδιά είχαν ήδη μολυνθεί από την Όμικρον, είναι "αρχικά καλά προστατευμένα από το συνδυασμό του εφάπαξ εμβολιασμού και της μόλυνσης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα", δήλωσε ο Zepp στις εφημερίδες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ο δεύτερος αναμνηστικός εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχίσει να συνιστάται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών και σε άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση των υφιστάμενων συστάσεων εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος της STIKO Thomas Mertens.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, είπε. "Έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός δεν παρέχει μακροχρόνια προστασία έναντι μιας λοίμωξης, αν και παρέχει προστασία έναντι μιας σοβαρής εξέλιξης της νόσου", δήλωσε ο ιολόγος από το Ulm. Δεν είναι δυνατόν να εμβολιάζεται τακτικά το ευρύ κοινό για την πρόληψη των λοιμώξεων. Όλοι είναι βέβαιο ότι θα μολυνθούν κάποια στιγμή.

Όσον αφορά την εξέλιξη της τρέχουσας κατάστασης της μόλυνσης από κορωνοϊό, ο Mertens δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Ωστόσο, αναμένει αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα νέο κύμα λοιμώξεων, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις κλινικές, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού και των απουσιών. Ο Μέρτενς αναμένει επίσης σε κάποιο βαθμό λοιμώξεις και από την εποχική γρίπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου