Γιατί το κάνει αυτό ο γιατρός όταν με εξετάζει;

Πολύ συχνά, ακόμα και σε μία απλή εξέταση ρουτίνας, βλέπουμε τον γιατρό να κοιτάζει, να ακούει και να αγγίζει το σώμα μας χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε τι κάνει. Ακόμα κι όταν ο γιατρός κοιτάζει τα αυτιά μας, που είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να βλέπει και τι συμπέρασμα θα βγάλει από αυτό! Φυσικά οι ασθενείς τείνουν να μη ρωτάνε τον γιατρό για το κάθε τι που κάνει και έτσι πολύ συχνά μένουμε με την απορία: “Τι ακριβώς κάνει τώρα;” ή “Τι να είναι αυτό άραγε;”. Ήρθε η ώρα να λύσουμε κάποιες απορίες με κάποιες ερωτήσεις που πάντα θα θέλαμε να κάνουμε στον γιατρό μας, ως προς τον τρόπο που μας εξετάζει.

Τι είναι αυτό που βάζει στο αυτί μου ο γιατρός;

Από τότε που ήμασταν μωρά, σχεδόν κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το γιατρό, εκείνος βάζει ένα εργαλείο στο αυτί μας. Ωστόσο το πιο πιθανόν είναι ότι ποτέ κανείς δεν έμαθε τι κάνει με αυτό το εργαλείο. Αυτό το εργαλείο ονομάζεται ωτοσκόπιο και ο γιατρός σας το χρησιμοποιεί για να έχει μία καλή εικόνα του αυτιού σας. Μπορεί έτσι να διαπιστώσει αν υπάρχει ερεθισμός στο τύμπανο, κάποιο πρόβλημα στο ακουστικό κανάλι, υγρό που είναι σημάδι μόλυνσης, πολύ κερί που μπορεί να προκαλεί προβλήματα.

Γιατί ο γιατρός πιέζει την κοιλιά μου;
 
Ο γιατρός σας αγγίζει και πιέζει την κοιλιά σας για να παρατηρήσει το σχήμα της, το δέρμα της, τον τρόπο που κινείται όταν αναπνέετε και να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει. Κάποιες φορές μπορεί επίσης να ακούσει την κοιλιά σας με τη χρήση στηθοσκοπίου και να διαπιστώσει την κατάσταση του εντέρου σας. Αυτή η ήπια εξέταση λέγεται ψηλάφηση.

Γιατί ο γιατρός μου λέει να κάνω “αααα”;
 
Όταν προφέρετε το άλφα η γλώσσα σας πηγαίνει κάτω και έτσι ο γιατρός μπορεί να εξετάσει καλύτερα τον φάρυγγά σας. Εξετάζοντας το στόμα σας ένας γιατρός μπορεί να καταλάβει πολλά για την υγεία σας από μία απλή ίωση μέχρι και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως κάποια κηλίδα στη γλώσσα που μπορεί να υποδεικνύει κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Γιατί μου ρίχνει φως στα μάτια ο γιατρός;
 
Όταν ο γιατρός χρησιμοποιεί έναν ειδικό φακό για να σας ρίξει φως στα μάτια, αυτό που κάνει είναι να εξετάζει εάν οι κόρες των ματιών σας, δηλαδή το σκούρο μέρος του ματιού, συστέλλονται όταν πέφτει πάνω τους το φως. Παράλληλα παρακολουθεί αν παραμένουν στρογγυλές καθώς και αν και τα δύο μάτια αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί επίσης να εντοπίσει μέσα από την εξέταση ματιών αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή γλαύκωμα.

Γιατί ο γιατρός ακούει το στήθος μου;
 
Όταν ο γιατρός τοποθετεί το στηθοσκόπιο στο στήθος σας, όπως μάλλον γνωρίζετε ήδη, παρακολουθεί τον χτύπο της καρδιάς σας. Με το στηθοσκόπιο ένας γιατρός μπορεί επίσης να ακούσει και άλλα όργανα του σώματος, όπως τους πνεύμονες και την αναπνοή σας, ακόμα και τη ροή του αίματος.

Γιατί χτυπάει απαλά την πλάτη μου ο γιατρός;
 
Αυτό που μάλλον επίσης δεν γνωρίζετε είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός χτυπά απαλά την πλάτη σας ενώ παράλληλα την ακούει. Πρόκειται για σωματική εξέταση που ονομάζεται κρούση. Ο γιατρός χτυπά απαλά την επιφάνεια του σώματός σας και αυτή η κρούση σε συνδυασμό με την ακρόαση, του επιτρέπει να βγάλει συμπεράσματα για την πυκνότητα, το μέγεθος και τη συνοχή των οργάνων που βρίσκονται κάτω από την περιοχή που χτυπάει.

Γιατί μου χτυπάει το γόνατο ο γιατρός;
 
Αυτό που θέλει ο γιατρός όταν χτυπάει με ένα σφυράκι το γόνατό σας είναι να πάρει πίσω μία κλωτσιά! Αυτό, γιατί αν χτυπήσει το σωστό σημείο και λάβει πίσω μία αντανακλαστική κίνηση του ποδιού, σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά σας δουλεύουν σωστά.

Για να βρείτε τον ιδανικό παθολόγο ή άλλο γιατρό, που δεν θα σας αφήνει καθόλου απορίες, επισκεφτείτε το instadoctor.gr. Αξιόπιστοι γιατροί στη στιγμή για ειδικότητες όπως:

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες