Η κατανάλωση λίγων αμύγδαλων την ημέρα ενισχύει σημαντικά την παραγωγή βουτυρικού οξέος που προάγει την υγεία των εντέρων.

Ερευνητές του King’s College, εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές επέλεξαν 87 υγιείς ενήλικες που έτρωγαν ανθυγιεινά σνακ και που ήδη κατανάλωναν λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα διατροφικών ινών.

Μια ομάδα άλλαξε τα σνακ με 56 γρ. ολόκληρων αμυγδάλων την ημέρα η άλλη ομάδα με 56 γρ. αλεσμένων αμυγδάλων την ημέρα και η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε muffins.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βουτυρικό οξύ ήταν σημαντικά υψηλότερο σε όσους κατανάλωναν αμύγδαλα έναντι όσων κατανάλωναν muffins.

Το βουτυρικό οξύ είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του τοιχώματος του παχέος εντέρου.

Όταν λειτουργούν αποτελεσματικά, δίνουν ιδανικές συνθήκες για το εντερικό μικροβίωμα, για να είναι ισχυρό το τοίχωμα, να μην υπάρχει διαρροή ή φλεγμονή και να απορροφώνται οι θρεπτικές ουσίες.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο χρόνο που χρειάζεται η τροφή να κινηθεί στο έντερο.

Ωστόσο, όσοι κατανάλωσαν ολόκληρα αμύγδαλα είχαν επιπλέον 1,5 κινήσεις εντέρου την εβδομάδα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων θα μπορούσε επίσης να ωφελεί ανθρώπους με δυσκοιλιότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων βελτίωσε τη διατροφή των ανθρώπων, με το να έχουν υψηλότερη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ινών, καλίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.