O Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες -  Coalition for Epidemic Preparedness Innovations(CEPI), και η SK bioscience ανακοίνωσαν νέα συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών εμβολίων mRNA που θα διευκολύνουν την ταχεία αντίδραση σε άγνωστα παθογόνα με επιδημικό και πανδημικό δυναμικό (που αναφέρονται επίσης ως ασθένεια Χ).

O CEPI θα παράσχει έως και 40 εκατομμύρια δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ανάπτυξης υποψηφίων εμβολίων εμβολίων mRNA κατά του ιού του πυρετού Lassa (οικογένεια ιών: Arenaviridae) και του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας (Flaviviridae).

Η χρηματοδότηση θα στηρίξει προκλινικές μελέτες έως δοκιμές φάσης 1/2. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτών των μελετών, θα μπορούσε να διατεθεί περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη δοκιμών/αδειοδότησης σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να επικυρωθεί περαιτέρω η πλατφόρμα mRNA και να είναι έτοιμη για χρήση σε καταστάσεις επιδημίας.

Αυτή η συνεργασία είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του CEPI, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, για την ανάπτυξη τεχνολογιών πλατφόρμας εμβολίων RNA και την υποστήριξη της ανάπτυξης μιας βιβλιοθήκης εμβολίων κατά αναδυόμενων και συγκεκριμένων ενδημικών μολυσματικών ασθενειών.

Δημιουργία "βιβλιοθήκης εμβολίων" 

Η ανάπτυξη πρωτότυπων εμβολίων κατά διαφορετικών οικογενειών ιών που μολύνουν τον άνθρωπο είναι δυνατή. Αυτά τα πρωτότυπα εμβόλια μπορούν να βασίζονται σε πλατφόρμες ταχείας αντίδρασης, όπως τα mRNA, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν σε λίγες εβδομάδες μόλις εντοπιστεί ένας νέος ιός.

Στόχος του CEPI είναι να δημιουργήσει μια "βιβλιοθήκη" υποψήφιων εμβολίων που θα είναι έτοιμα να αποσυρθούν από το ράφι και να προσαρμοστούν γρήγορα την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η ασθένεια Χ. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου από το μηδέν όταν εμφανίζεται μια νέα ιική απειλή.

Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη τεχνολογιών πλατφόρμων εμβολίων mRNA κατά πρωτότυπων παθογόνων μικροοργανισμών, το CEPI στοχεύει να επεκτείνει τη χρήση των πλατφορμών εμβολίων mRNA και να εφαρμόσει την τεχνολογία αυτή για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης υποψήφιων εμβολίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της ασθένειας Χ, η οποία ενδέχεται να προκύψει από οικογένειες ιών υψηλής προτεραιότητας.

Οι προσπάθειες του CEPI να βοηθήσει τον κόσμο να αναπτύξει μια τέτοια βιβλιοθήκη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών ταχείας αντίδρασης, αποτελούν μέρος του σχεδίου του ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμπίεση των χρονοδιαγραμμάτων ανάπτυξης εμβολίων σε 100 ημέρες, μια φιλοδοξία που o CEPI αποκαλεί χαρακτηριστικά ως αποστολή 100 ημερών, η οποία έχει υποστηριχθεί από τους ηγέτες των G7 και G20.

Η διευρυμένη συνεργασία του CEPI με την SK bioscience αναμένεται να συμβάλει στην έναρξη των παγκόσμιων προσπαθειών για την επικύρωση αυτών των τεχνολογιών της πλατφόρμας mRNA, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης εμβολίων έτοιμων για χρήση κατά της επόμενης ασθένειας Χ, φέρνοντάς μας ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της αποστολής των 100 ημερών και προετοιμάζοντας τον κόσμο για την επόμενη πανδημία.

Πηγές:
CEPI

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας