Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη θα μπορούσαν να βοηθηθούν από την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ η διατροφή με λίγους υδατάνθρακες είναι κοινό επόμενο βήμα για κάποιον που διαγνώστηκε με τη νόσο άνθρωποι με προδιαβήτη ή με διαβήτη που δεν λαμβάνουν φάρμακα δεν χρειάζεται να περιμένουν  για να μειώσουν και να δουν οφέλη στα επίπεδα σακχάρου.

Η Kirsten Dorans του Tulane University, δήλωσε ότι το μήνυμα από τη νέα έρευνα είναι ότι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, αν διατηρηθεί, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αν και χρειάζονται νέες έρευνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2 ομάδες με 75 συμμετέχοντες η καθεμιά. Σε μία χορηγήθηκε διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη έτρωγαν όπως συνήθως.

Εξι μήνες αργότερα, η ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες είχε μεγαλύτερη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Επίσης έχασε βάρος και είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες προλαμβάνει τον διαβήτη, ανοίγει την πόρτα σε περαιτέρω έρευνα.

Η Dorans δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε ότι διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι μια διατροφική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για την επίδρασή της στο σάκχαρο αίματος ανθρώπων με προδιαβήτη.

Το σάκχαρο των συμμετεχόντων κυμαινόταν από επίπεδα προδιαβήτη έως διαβήτη. Η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχε μείωση επιπέδων A1C 0.23%  περισσότερο από αυτά της άλλης ομάδας.

Αυτό είναι μέτριο αλλά κλινικά σχετικό, δήλωσε η Dorans.

Ενώ τα λιπαρά αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ των θερμίδων που έτρωγαν όσοι ανήκαν στην ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες ήταν κυρίως υγιεινά μονοκαόρεστα λιπαρά και πολυακόρεστα, που βρίσκονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;