Νέοι άντρες και γυναίκες με αυτισμό επηρεάζονται περισσότερο από ψυχικές παθήσεις και έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ως αποτέλεσμα αυτής σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς αυτισμό.

Γυναίκες με αυτισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Αυτό έδειξε έρευνα του Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

Aνθρωποι με αυτισμό έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικής νόσου.

Τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι γυναίκες με αυτισμό είναι πιο ευάλωτες από άντρες με αυτισμό αλλά λίγες έρευνες μπόρεσαν να δείξουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των 2 φύλων.

Ερευνητές του Karolinska Institutet πραγματοποίησαν έρευνα σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σουηδία που παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των  16 έως 24 μεταξύ 2001 και 2013. 20,000 από αυτούς είχαν αυτισμό.

Οι ερευνητές  ανακάλυψαν ότι έως την ηλικία των 25, 77 από 100 γυναίκες με αυτισμό σε σύγκριση με 62 από 100 άντρες με αυτισμό είχαν τουλάχιστον μια διάγνωση ψυχικής νόσου.

Η Miriam Martini, δήλωσε ότι η ομάδα παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο 11 διαφορετικών ψυχικών παθήσεων, όπως κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, αυτοτραυματισμό και δυσκολίες με τον ύπνο.

Η έρευνα έδειξε ότι 32 στις 100 γυναίκες με αυτισμό είχαν νοσηλευτεί ως αποτέλεσμα της ψυχικής νόσου σε σύγκριση με 19 στους 100 άντρες με αυτισμό. Για ανθρώπους χωρίς αυτισμό, ο αριθμός ήταν λιγότερο από 5 στους 100.

Η έρευνα εστίασε σε νέους ενήλικες.

Η αιτία που γυναίκες με αυτισμό επηρεάζονται περισσότερο από ψυχικές νόσους σε σχέση με άντρες με αυτισμό δεν είναι σαφής, αλλά στην έρευνα οι ερευνητές έδειξαν προς αρκετούς πιθανούς παράγοντες.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες με αυτισμό χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπεριφορές που καμουφλάρουν τον αυτισμό-που μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες γενικά τείνουν να προσαρμόζονται στις προσδοκίες των ανθρώπων γύρω τους. Αυτό καθυστερεί τη διάγνωση και την παροχή βοήθειας- που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Aλλη πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι θα ήταν δύσκολος ο εντοπισμός αυτισμού σε γυναίκες χρησιμοποιώντας διαγνωστικά κριτήρια.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς