Ερυθρά αιμοσφαίρια που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο μεταγγίστηκαν σε άνθρωπο σε μια πρώτη παγκοσμίως κλινική δοκιμή.

Αν αποδειχτεί ασφαλής και αποτελεσματική, η ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων θα μπορύσε να φέρει επανάσταση στις αγωγές για ανθρώπους με διαταραχές αίματος όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η Ashley Toye, δήλωσε ότι η δοκιμή είναι τεράστιο βήμα μπροστά για την ανάπτυξη αίματος από βλαστικά κύτταρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο μεταγγίστηκε σε λήπτη και περμένουν να δουν την απόδοση στο τέλος της κλινικής δοκιμής.

Tα ερυθρά αιμοσφαίρια που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο αναπτύχθηκαν από βλαστικά κύτταρα δοτών και μεταγγίστηκαν σε εθελοντές στην κλινική δοκιμή Restore. Εως τώρα το αίμα έλαβαν 2 άτομα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η δοκιμή εξετάζει το χρόνο ζωής των κυττάρων που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο σε σύγκριση με μεταγγίσεις συνήθων ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον ίδιο δότη.

Επειδή το τεχνητό αίμα είναι φρέσκο, οι ερευνητές περιμένουν να έχει καλύτερη ''επίδοση'' από παρόμοια μετάγγιση συνήθως ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο Cedric Ghevaert του University of Cambridge, δήλωσε ότι αν η δοκιμή είναι επιτυχής αυτό θα σημαίνει ότι ασθενείς που χρειάζονται μακροχρόνια μεταγγίσεις θα χρειάζονται λιγότερες στο μέλλον.

Πηγές:
SKY news

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]