Η πέραν των ορίων εργασία ειδικά των νέων ιατρών στα νοσοκομεία μεσούσης της πανδημίας προκαλεί μεγάλα προβλήμτα στην ψυχική τους κατάσταση. Το πρόβλημα υφίσταται και στην Ελλάδα και έχει επισημανθεί πολλές φορές προς όλες τις αρμόδιες πλευρές. Εντούτοις, οι νέοι γιατροί συνεχίζουν να υποφέρουν από υπερκόπωση και ψυχική εξουσθένωση. 

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Osahon Enabulele, προειδοποίησε για την υπερκόπωση των νέων γιατρών καθώς και για τον εκφοβισμό που ενίοτε υφίστανται.

Μιλώντας στο πρώτο διεθνές συνέδριο του Δικτύου Νέων Ιατρών στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, είπε ότι οι συνέπειες αυτού είναι η αυξανόμενη "σωματική και ψυχική εξουθένωση" των νέων ιατρών.

Σύμφωνα με τον Enabulele, η ισχυρότερη υποστήριξη των νέων γιατρών, για παράδειγμα με τη μορφή καθοδήγησης, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το πλαίσιο.

Τόνισε ότι, κατά την αντίληψή του, πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί σκέπτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν το ιατρικό επάγγελμα ή αναζητούν εναλλακτικά μονοπάτια σταδιοδρομίας,  "μια κατάσταση που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη και στα αποτελέσματα που αφορούν συνολικά την Υγεία", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης.

Ζήτησε περισσότερες πλατφόρμες καθοδήγησης στο ιατρικό επάγγελμα, καθώς και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, εξέλιξη της σταδιοδρομίας και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη.

Στη Γερμανία, επίσης, η υπερκόπωση των νέων γιατρών είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα: "Η κατάσταση στα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι καταστροφική", σύμφωνα με δήλωση που έγινε στη συνεδρίαση των αντιπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου του κρατιδίου της Έσσης την άνοιξη.

Πολλοί νέοι γιατροί δεν ήξεραν αν ήθελαν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου. Πολλοί σύνεδροι ανέφεραν ότι ήταν κοντά στην εξουθένωση.

Υπάρχει έλλειψη εκτίμησης, για τους ιατρικούς βοηθούς και για τους γιατρούς στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στη δημόσια υπηρεσία υγείας, δήλωσε η συνέλευση των αντιπροσώπων του ιατρικού επιμελητηρίου του κρατιδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η νόσος Chagas, από τη Λατινική Αμερική έχει φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες