Η εμφάνιση μυοκαρδίτιδας είναι 2-3 φορές υψηλότερη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna Spikevax  για την COVID-19 έναντι του εμβολίου της Pfizer BioNTech, αναφέρει νέα έρευνα.

Όμως η Moderna δήλωσε στο UPI ότι τα οφέλη του εμβολίου της υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων.

Αντρες κάτω των 40 ετών που έλαβαν το εμβόλιο Moderna φάνηκε να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας και οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα της σύστασης ορισμένων εμβολίων για συγκεκριμένους πληθυσμούς ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Moderna, μέσω του εκπροσώπου της Luke Mircea-Willats, δήλωσε ότι το εμβόλιό της, mRNA-1273, έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοιού και των κύριων παραλλαγών του.

Σημειώνει ότι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έχουν αναφέρει ότι τα οφέλη των εμβολίων mRNA για τον κορωνοιό υπερτερούν σημαντικά του κινδύνου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι όπλο ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστεί η επίπτωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη Moderna, η μυοκαρδίτιδα είναι γνωστός, αν και ‘’πολύ σπάνιος’’ κίνδυνος που συνδέεται με τα εμβόλια mRNA για την COVID-19 και όταν αυτό συμβεί τα περιστατικά είναι γενικά ελαφρά και αναρρώνουν μετά από λίγές ημέρες με αγωγή και ανάπαυση.

Σε επίπεδο πληθυσμού, τρέχουσες ενδείξεις δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά την COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος έναντι του κινδύνου από τον εμβολιασμό, σημείωσε η Moderna.

Η Moderna τόνισε ότι η υγεία των ανθρώπων και η διασφάλιση της ασφάλειας των εμβολίων είναι κορυφαία προτεραιότητά της, σημειώνοντας ότι μοιράζεται όλα τα στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες με τις ρυθμιστικές αρχές και έχει ισχυρή λειτουργία φαρμακοεπαγρύπνησης, εξασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια καταγράφεται και κοινοποιείται στις ρυθμιστικές αρχές.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που δημοσιεύονται στο Journal of the American College of Cardiology, γενικά ευθυγραμμίζονται με ευρήματα προηγούμενων ερευνών σε έμμεσες συγκρίσεις για την ασφάλεια των εμβολίων mRNA, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ο ερευνητής Naveed Janjua, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν εφαρμογή στη στρατηγική του προγράμματος εμβολιασμού  που θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την αυτοπεριοριστική και ελαφρά φύση των περισσότερων συμβάντων μυοκαρδίτιδας, οφέλη του εμβολιασμού, υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna έναντι λοίμωξης από  Covid και νοσηλείας και του υψηλότερου κινδύνου μυοκαρδίτιδας μετά την COVID-19 έναντι του εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA.

Η ανάλυση συνέκρινα τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας και μυοπερικαρδίτιδας μεταξύ των εμβολίων Pfizer και Moderna κατά της COVID-19.

Οι συμμετέχοντες ήταν 18 ετών ή μεγαλύτεροι και είχαν κάνει 2 δόσεις είτε της Pfizer είτε της Moderna στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, με τη δεύτερη δόση μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 9ης Σεπτεμβρίου 2021.

Με στοιχεία από 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην COVID-19 Cohort, της Bρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, οι ερευνητές ερευνούσαν για διαγνώσεις μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας ή μυοπερικαρδίτιδας κατά τη διάρκεια νοσηλειών ή επισκέψεων στα Επείγοντα εντός 21 ημερών από τη δεύτερη δύση ενός εμβολίου mRNA για την COVID-19

Άνθρωποι με ιστορικό μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας εντός ενός έτους πριν τη δεύτερη δόση, αποκλείστηκαν.

Συνολικά, χορηγήθηκαν περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις  της Pfizer και περισσότερες από 870,000 της Moderna.

Εντός 21 ημερών από τη δεύτερη δόση υπήρχαν 59 περιστατικά μυοκαρδίτιδας, 21 μετά το εμβόλιο της Pfizer και 31 μετά της Moderna. Υπήρχαν και 41 περιστατικά περικαρδίτιδας : 21 μετά της Pfizer και 20 μετά της Moderna.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ποσοστά ανα εκατομμύρια δόσεις και το ποσοστό ήταν 35.6 περιστατικά ανα εκατομμύριο για το εμβόλιο της Moderna και 12.6 περιστατικά ανα εκατομμύριο για το εμβόλιο της Pfizer-σχεδόν τριπλάσιο.

Ποσοστά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας ήταν υψηλότερα με το εμβόλιο Moderna σε άντρες και γυναίκες  18 έως 39 ετών, με το υψηλότερο ανα εκτομμύριο ποσοστό στους άντρες 18-29 ετών μετά τη δεύτερη δόση Moderna.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι ήταν έρευνα παρατήρησης που περιορίζει την ικανότητα να αποδειχτεί αιτιατή σχέση.

Παρόλα αυτά, η έρευνα είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιορίζει το χρόνο μεταξύ της δόσης του εμβολίου και της διάγνωσης μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδας.

Άλλος περιορισμός είναι ότι η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία επισκέψεων στα νοσοκομεία και στα Επείγοντα, επομένως μπορεί να παραλείφθηκαν λιγότερο σοβαρά περιστατικά.

Πηγές:
UPI

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα