Η επανεμφάνιση παθήσεων, όπως η ιλαρά, είναι το αποτέλεσμα τη δυσλειτουργίας που προκάλεσε η πανδημία στους τακτικούς εμβολιασμούς.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σε συνέδριο για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Γκεμπρεγέσους, η πανδημία κορωνοϊού ανέδειξε την επίστευτη σωτήρια δύναμη των εμβολίων. Το παράδοξο είναι ότι προκάλεσε παράλληλα δυσλειτουργία σε πολλές παραμέτρους της Δημόσιας Υγείας, όπως ο τακτικός εμβολιασμός.

Όπως ανέφερε, περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν πέρυσι τα εμβόλιά τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παγκοσμίως - όλο και πιο συχνά - εστίες ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως η ιλαρά.

Επικαλούμενος έκθεση για τη διαθεσιμότητα εμβολίων, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τόνισε πως η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την τιμολόγηση και την παραγωγική ικανότητα, η απρόβλεπτη ζήτηση, το κόστος και η συγκέντρωση της παραγωγής σε πολύ λίγες χώρες και εταιρείες, αποτελούν βασικούς φραγμούς πρόσβασης, ειδικά για χώρες σε χαμηλό και μεσαίο οικονομικό επίπεδο.

Είπε ενδεικτικά πως το συνδυαστικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 100 χώρες, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο μόνο παρασκευαστές.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν εμβόλια για πολλές από τις ασθένειες που πλήττουν περισσότερο τις πιο φτωχές χώρες, όπως η σχιστοσωμίαση και η λεϊσμανίαση, επειδή δεν υπάρχει κέρδος για τις εταιρείες.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε πως, για να υπάρξει πρόοδος στη βρεφική και νεογνική θνησιμότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια.

Σε σχέση με τις δυνατότητες των εμβολίων, αναφέρθηκε στο αντιφυματικό BCG, το οποίο προσφέρει μέτρια προστασία κατά της φυματίωσης, αλλά συγκεντρώνονται στοιχεία για να διευκρινιστεί και να ποσοτικοποιηθεί η επίδρασή του στη νεογνική θνησιμότητα.

Όπως είπε, υπάρχει ερευνητικό ενδιαφέρον για το κατά πόσο επηρεάζει τη θνητότητα από κάθε αιτία, από άλλες μολυσματικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.

Ομοίως, το από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας όχι μόνο αποτρέπει την παιδική παράλυση, αλλά επίσης μελετάται για τα ευρύτερα οφέλη επιβίωσής του πέρα από την πολιομυελίτιδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρυτίδες στο λαιμό: Τι μπορούμε να κάνουμε
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Καλύτερα προετοιμασμένη
Η κοινωνική ανέλιξη προστατεύει από την άνοια [μελέτη]