Ερευνητές του Cedars-Sinai ανακάλυψαν ότι ανισσοροπία 2 πρωτεινών του πλακούντα θα μπορούσε να προβλέψει ποιες γυναίκες έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρής μορφής προεκλαμψία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο NEJM Evidence.

Η Sarah Kilpatrick, ανακάλυψε ότι εξέταση αίματος που μετρά την αναλογία μεταξύ 2 πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη αγγείων στον πλακούντα θα μπορούσε να εντοπίσει ποιες από τις εγκυύους θα εμφανίσουν προεκλαμψία με σοβαρά στοιχεία.

Η εξέταση προέβλεψε με ακρίβεια άνω του 90% αν η ασθενής θα εμφάνιζε προεκλαμψία με σοβαρά στοιχεία ή όχι ενώ οι συνήθεις δείκτες ήταν ακριβείς λιγότερο από το 75% του χρόνου.

Η έρευνα σε εγκύους που αρχικά νοσηλεύτηκαν για υπέρταση αφορούσε 1.014 ασθενείς από 18 αμερικανικά νοσοκομεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι ανισσοροπία πρωτεινών σε εξετάσεις αίματος εγκύων δίνει τρόπο να ποστικοποηθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζον για σοβαρή προεκλαμψία.

Η S. Ananth Karumanchi, δήλωσε ότι αναλογία sFlt-1 ως προς  PIGF, 40 και άνω, προέβλεπε την ανάπτυξη σοβαρής προεκλαμψίας, αρνητικό αποτέλεσμα και πρόωρο τοκετό εντός 2 εβδομάδων τα δύο τρίτα του χρόνου.

Αν η αναλογία ήταν κάτω του 40, φάνηκε ότι ο κίνδυνος η ασθενής να προχωρήσει σε προκελαμψία με σοβαρά στοιχεία εντός 3 εβδομάδων από το τεστ ήταν μικρότερος από 5%,δήλωσε η Karumanchi.

Οι ερευνητές ελπίζουν τα ευρήματα να ανοίξουν το δρόμο για πιθανές θεραπείες σε γυναίκες που κινδυνεύουν.

Πηγές:
NEJM Evidence.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα