Η πρώτη νοσηλεία ασθενούς με εποχική γρίπη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) καταγράφηκε από τον ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο της Κυριακή. Ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε πως φέρει ιό γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

Όπως προκύπτει από σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, η πορεία της γρίπης παραμένει ήπια. Την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, αναλύθηκαν 64 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα δύο βγήκαν θετικά στη γρίπη (θετικότητα 3,1%) και συγκεκριμένα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης (στις 3 Οκτωβρίου), έχουν καταγραφεί συνολικά 5 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν ένα κρούσμα ανά εβδομάδα.

Εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

Η τάση είναι υποτονική και είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε το ποσοστό επισκέψεων σε γιατρούς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής" από το 4% στο 3%, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Η αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη, ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σε αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πένθος της εγκύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια στο παιδί της [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Γιατί κρυώνω συνέχεια;