Κινητοποίηση έχει προκαλέσει σε Ευρώπη και Αμερική ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος πλήττει τα παιδιά.

Πρόκειται για έναν κοινό ιό του αναπνευστικού, που προκαλεί ήπια συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσηση μεταξύ των βρεφών και των ηλικιωμένων. Αποτελεί, δε, την κύρια αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας στα βρέφη.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κάνουν λόγο για αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, με την πορεία της ίωσης να έχει ξεκινήσει πιο νωρίς από άλλα χρόνια. Η εξήγηση που δίνεται είναι πως η διασπορά του ιού διευκολύνεται λόγω της επαφής των παιδιών στα σχολεία, μετά τη χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας.

Από τον ECDC δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο "απροσδόκητης" αύξησης των κρουσμάτων και καλούνται οι γιατροί να είναι ευαισθητοποιημένοι στα συμπτώματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τα άτομα που έχουν μολυνθεί από RSV συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα εντός 4 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτάρνισμα, πυρετό και συριγμό κατά την αναπνοή. Εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα.

Σε πολύ μικρά βρέφη με RSV, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα και δυσκολία στην αναπνοή. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν λοίμωξη από RSV μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους.

Φροντίδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από RSV υποχωρεί μόνη της σε μία ή δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων.

Οι συμβουλές των ειδικών του CDC για ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι τα εξής:

  • Διαχειριστείτε τον πυρετό και τον πόνο με μη συνταγογραφούμενα αντιπυρετικά και αναλγητικά. Μη δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά.
  • Πίνετε αρκετά υγρά. Είναι σημαντικό για τα άτομα με λοίμωξη από RSV να πίνουν αρκετά υγρά για να αποτρέψουν την αφυδάτωση.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα. Ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που δεν είναι καλά για τα παιδιά.

Πιο σοβαρά

Ο RSV μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βρογχιολίτιδα (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα) και πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων). Είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Υγιείς ενήλικες και βρέφη που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με λοίμωξη από RSV, ειδικά ενήλικοι μεγαλύτερης ηλικίας και βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν εάν έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή είναι αφυδατωμένα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον οξυγόνο ή ενδοφλέβια υγρά (εάν δεν μπορεί να φάει ή να πιει αρκετά) ή διασωλήνωση (να εισάγει έναν αναπνευστικό σωλήνα μέσω του στόματος και προς τα κάτω στον αεραγωγό) με μηχανικό αερισμό (συσκευή που βοηθάει την αναπνοή). Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η νοσηλεία διαρκεί μόνο λίγες ημέρες.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC, CDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις