Οι υποδόριες ενέσεις του αντισώματος gantenerumab δεν επιβράδυναν σημαντικά την πτώση των γνωστικών επιδόσεων σε ασθενείς με νόσο Αlzheimer αρχικού σταδίου σε δύο δοκιμές φάσης 3.

Η διάσπαση των β-αμυλοειδών στον εγκέφαλο ήταν επίσης χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του κατασκευαστή. Λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σε ειδική διάσκεψη στο τέλος του μήνα.

Το gantenerumab ανήκει σε μια σειρά μονοκλωνικών αντισωμάτων που προσδένεται στα β-αμυλοειδή στον εγκέφαλο, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν βασικό ιστολογικό χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer. Τα αντισώματα μπορούν μερικές φορές να μειώσουν σημαντικά το αμυλοειδές φορτίο.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νόσου. Μετά από μια μακρά σειρά αποτυχημένων αντισωμάτων, πρόσφατα παρουσιάστηκαν ευνοϊκά αποτελέσματα για το lecanemab τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Στις ΗΠΑ, το αντίσωμα aducanumab εγκρίθηκε πέρυσι ως aduhelm, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δείχνουν σαφές πλεονέκτημα, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες.

Το αντίσωμα gantenerumab, που αναπτύχθηκε από την MorphoSys AG, μια εταιρεία με έδρα το Planegg κοντά στο Μόναχο, δεν έπεισε σε δύο μελέτες φάσης 3, παρόλο που υπήρχαν ενδείξεις για κάποια πλεονεκτήματα.

Στις δύο μελέτες φάσης 3 GRADUATE I και II συμμετείχαν 1.965 ασθενείς που έπασχαν από ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) ή ήπια άνοια σε 30 χώρες. Η γένεση του Alzheimer είχε ανιχνευθεί με εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) ή με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν εξίσου σε υποδόριες ενέσεις placebo ή gantenerumab, οι οποίες επαναλαμβάνονταν ανά δεκαπενθήμερο. Η δόση του gantenerumab αυξήθηκε αργά μέχρι να επιτευχθεί η δόση-στόχος των 510 mg.

Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η μεταβολή από την αρχική τιμή στην Κλινική Αξιολόγηση „Clinical Demenz Rating-Sum of Boxes“ (CDR-SB) στις 116 εβδομάδες.

H CDR-SB μετρά τις γνωστικές και λειτουργικές αλλαγές σε 6 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του προσανατολισμού, της κρίσης και της επίλυσης προβλημάτων, των κοινοτικών υποθέσεων, των οικιακών δραστηριοτήτων, των χόμπι και της προσωπικής φροντίδας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το gantenerumab μπόρεσε να επιβραδύνει την περαιτέρω μείωση της CDR-SB σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η διαφορά ήταν 0,31 μονάδες στην μελέτη GRADUATE I και 0,19 μονάδες στην GRADUATE II.

Αυτό αντιστοιχεί σε σχετική μείωση της κλινικής υποχώρησης κατά 8% (GRADUATE I) και 6% (GRADUATE II) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ο παράγοντας τύχη.

Η μείωση του φορτίου αμυλοειδούς ήταν επίσης απογοητευτική, καθώς ήταν μικρότερη από ό,τι ήλπιζαν οι σχεδιαστές της μελέτης. Λεπτομερέστερες πληροφορίες θα δοθούν στις 30 Νοεμβρίου στη συνάντηση "Κλινικές δοκιμές για τη νόσο του Alzheimer".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πένθος της εγκύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια στο παιδί της [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Γιατί κρυώνω συνέχεια;