ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υγείας

Eθνικής Άμυνας

’’Προβληματικής νομιμότητας και υγειονομικής ασφάλειας η υπουργική απόφαση που αναγνωρίζει ξανά  το  401 ΓΣΝΑ ως πιστοποιημένο κέντρο επεμβάσεων TAVI''

Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η προβληματική κατάσταση (υψηλά ποσοστά θνητότητας, πάνω  από τα αποδεκτά όρια) κατά τη διενέργεια των επεμβάσεων διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 ΓΣΝΑ. Η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε το πρόβλημα και ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) επιβεβαίωσε ότι οι πανάκριβες (υπολογίζεται ότι μόνο τα υλικά για την επέμβαση κοστίζουν περίπου 30.000 ευρώ) όσο και σωτήριες αυτές επεμβάσεις, ειδικά για βεβαρημένους ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε κλασική καρδιοχειρουργική επέμβαση, δεν μπορούσαν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αυτό είχε  σαν αποτέλεσμα το  Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να εισηγηθεί το 2019 στο Υπουργείο Υγείας την αναστολή της άδειας της καρδιοχειρουργικής κλινικής του 401 ΓΣΝΑ για τη διενέργεια των επεμβάσεων αυτού του τύπου. Το πλήρως εμπεριστατωμένο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, που ανέδειξε και άλλες παραβάσεις της ιατρικής δεοντολογίας, παραποίηση στοιχείων ασθενών, μη τήρηση του νόμου στην προμήθεια υλικών, διοικητικές ατασθαλίες κ.λ.π, παραπέμφθηκε στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Τον περασμένο Μάϊο το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε απόφαση (ΦΕΚ 2317/12-5-2022) με την οποία επανέφερε την πιστοποίηση της καρδιοχειρουργικής κλινικής του 401 ΓΣΝΑ για την εκτέλεση επεμβάσεων TAVI. Η νέα όμως απόφαση δεν φαίνεται να καλύπτει τις προϋποθέσεις του κανονιστικού πλαισίου (ΦΕΚ 2542/Β/25-11-2015). Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, για την πραγματοποίηση επεμβάσεων TAVI πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένοι και έμπειροι καρδιοχειρουργοί, αλλά και η λεγόμενη “ομάδα καρδιάς”, στην οποία περιλαμβάνονται και άλλες ειδικότητες, τόσο ιατρικές (αναισθησιολόγος, αγγειοχειρουργός) όσο και παραϊατρικές (τεχνολόγος ακτινολογικού, τεχνικός αιμοδυναμικού –αγγειογράφου). Στην νέα απόφαση πιστοποίησης της ΚΧ κλινικής του 401 ΓΣΝΑ δεν αναφέρονται καθόλου οι αναισθησιολόγοι και αγγειοχειρουργοί οι οποίοι  θα πλαισιώσουν την ιατρική ομάδα που θα πραγματοποιεί  τις επεμβάσεις.

Επειδή η απόφαση της εκ νέου πιστοποίησης της καρδιοχειρουργικής κλινικής του 401 ΓΣΝΑ είναι καταφανώς μη σύννομη, καθώς δεν περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται από το  ισχύον θεσμικό  πλαίσιο.

Επειδή η πιστοποίηση των μονάδων που μπορούν να πραγματοποιούν επεμβάσεις TAVI είναι αρμοδιότητα του ΚΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Επειδή το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ διαπίστωσε σοβαρότατη  καταστρατήγηση των προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας της συγκριμένης Μονάδας.

Επειδή τα standards ασφάλειας κατά τη διενέργεια  ευαίσθητων ιατρικών πράξεων και η αξιοπιστία των Τμημάτων που τις πραγματοποιούν είναι κρίσιμες παράμετροι για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα   του συστήματος υγείας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Θεωρούν  νόμιμη την απόφαση για την ανανέωση της άδειας για  επεμβάσεις TAVI στο 401 ΓΣΝΑ, χωρίς να καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου;

2. Σκοπεύουν να ανακαλέσουν την άδεια αυτή, μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να πιστοποιηθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο η τήρηση όλων των προβλεπόμενων όρων για την ασφαλή διενέργεια των συγκεκριμένων  επεμβάσεων;

 

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθεί προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών:

Η απόφαση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο.

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ξανθός Ανδρέας

 

Αλεξιάδης Τρύφων

 

Αναγνωστοπούλου Σία

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βαρεμένος Γιώργος

 

Βέττα Καλιόπη

 

Βίτσας Δημήτρης

 

Γκαρά Νατάσα

 

Ζαχαριάδης Κώστας

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Κουρουμπλής Παναγιώτης

 

Μάρκου Κώστας

 

Μουζάλας Γιάννης

 

Μπαλάφας Γιάννης

 

Μπάρκας Κώστας

 

Μωραϊτης Θάνος

 

Παπαδόπουλος Σάκης

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

Παπανάτσιου Αικατερίνη

 

Πούλου Παναγιού

 

Σκουρλέτης Πάνος

 

Σκουρολιάκος Πάνος

 

Σκούφα Μπέττυ

 

Συρμαλένιος Νίκος

 

Τζάκρη Θεοδώρα

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Φίλης Νικόλαος

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε σύνδρομο Down σε παιδιά που έζησαν στην αρχαιότητα- Και στην Ελλάδα
Πώς να διατηρήσουμε την ενέργειά μας καθώς μεγαλώνουμε
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπιστοσύνη [μελέτη]