Εργώδης και τελικά μάταια αποδεικνύεται η προσπάθεια μίας γυναίκας από τις Σέρρες να υποβληθεί σε μαστογραφία, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης".

Η Κατερίνα Κατσάνη είναι συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος, μητέρα τέκνου τέκνου με αναπηρία 90%. Στις 5 Σεπτεμβρίου, έλαβε μήνυμα για δωρεάν προληπτική μαστογραφία και από τότε προσπαθεί - χωρίς αποτέλεσμα - να την πραγματοποιήσει.

Το iatronet.gr έχει στη διάθεσή του το τηλέφωνο επικοινωνίας της κ. Κατσάνη, με την ελπίδα να επιληφθούν οι αρμόδιοι και το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία της. Αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια τα εξής:

"Κατερίνα Κατσάνη, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία νομού Σερρών.

Έλαβα στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 από την ΗΔΙΚΑ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης το μήνυμα από το πρόγραμμα Δοξιάδης, για ψηφιακή προληπτική μαστογραφία.

Τηλεφώνησα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και με παρέπεμψαν στο Κέντρο Υγείας Σερρών. Τηλεφώνησα για ραντεβού και μου ζήτησαν να κλείσω το ραντεβού με φυσική παρουσία μου. Δεν κλείνουν τηλεφωνικά

Στις 10 Νοεμβρίου, πήγα η ίδια στο Κέντρο Υγείας και με ενημέρωσαν ότι το Νοσοκομείο Σερρών και το Κέντρο Υγείας Σερρών δεν έχουν σύμβαση για να εκτελούν το πρόγραμμα Δοξιάδη!

Η έλλειψη ακτινολόγων και λοιπού προσωπικού αναφέρουν ότι είναι η αιτία. Μού πρότειναν είτε να επισκεφτώ συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο της πόλης, είτε να φέρω νέο παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία από άλλο γιατρό (εκτός προγράμματος Δοξιάδη). Στη συνέχεια, να τηλεφωνήσω στις 28 Νοεμβρίου ή να πάω η ίδια πάλι το πρωί αυτής της μέρας, γιατί κλείνουν ραντεβού μόνο για τον επόμενο μήνα. 

Ζήτησα με έγγραφο (μέσω email) παραπόνων ενημέρωση απ το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Δύο μέρες μετά, τηλεφωνικά η υπάλληλος του Νοσοκομείου απόρησε με την στάση του Κέντρου Υγείας και μού σύστησε να παραπονεθώ στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και στο υπουργείο Υγείας!

Στη συνέχεια, επικοινώνησε με τους συναδέλφους της στο Κέντρο Υγείας και αμέσως μετά επικοινώνησε πάλι μαζί μου, όπου πλέον με ενημέρωσε ότι η ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας δεν είναι ενημερωμένη, αλλά εμφανίζει τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος (gov gr υγεία μπροστά).

Η έλλειψη προσωπικού και η διαδικασία που απαιτεί το πρόγραμμα Δοξιάδη είναι χρονοβόρα για αυτό και δεν συμμετέχει το νοσοκομείο Σερρών...

Να σημειώσω ότι το πρόγραμμα Δοξιάδη δίνει χρόνο εκτέλεσης στις συνταγής έναν χρόνο (έως 5 Σεπτεμβρίου 2023). Δεν μπορούν, δηλαδή, να δρομολογήσουν αυτές τις εξετάσεις ούτε με τόσους μήνες ορίζοντα.  

Να τονίσω, επίσης, ότι ο νομός Σερρών είναι ένας μεγάλος αγροτικός νομός - φανταστείτε πόσο χρόνο πρέπει να σπαταλήσει μια γυναίκα που μένει σε κάποιο από τα μακρινά χωριά να έρθει στην πόλη των Σερρών για να κλείσει ραντεβού - αφού δεν υπάρχει ούτε τηλεφωνική ούτε διαδικτυακή επιλογή - για να μάθει ότι τελικά δεν μπορεί να το κάνει στο νοσοκομείο του νομού".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες