Τα παιδιά με προϋπάρχουσες παθήσεις που είναι ηλικίας μεταξύ 6 μηνών μέχρι και 4 ετών πρέπει να εμβολιάζονται κατά της CoViD - 19. Δεν υπάρχει εντούτοις γενική σύσταση για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας. Αυτό προκύπτει από τις επικαιροποιημένες συστάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO) που δημοσιεύθηκαν χθες στην Γερμανία.

Βάση για τον συνιστώμενο εμβολιασμό των βρεφών και μικρών παιδιών με προυπάρχοντα νοσήματα είναι ο αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή πορεία και εξέλιξη της CοViD-19, εξήγησε η STIKO.

Σύμφωνα με το μέλος της STIKO, Martin Terhardt, στα παιδιά αυτά που διατρέχουν κίνδυνο περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα πρόωρα μωρά κάτω των 2 ετών, τα παιδιά με συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια, παχυσαρκία, χρόνια νεφρική νόσο ή κακοήθη νοσήματα.

Τα προσβεβλημένα παιδιά θα πρέπει κατά προτίμηση να λάβουν 3 δόσεις του εμβολίου mRNA Comirnaty (Biontech/Pfizer) στην εγκεκριμένη δόση των 3 μg, δήλωσε ο Terhardt, παιδίατρος και ιατρός εφήβων από το Βερολίνο. Το διάστημα μεταξύ του 1ου και του 2ου εμβολιασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 εβδομάδες και μεταξύ του 2ου και του 3ου εμβολιασμού τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Εναλλακτικά, μπορούν να χορηγηθούν 2 δόσεις του εμβολίου mRNA Spikevax (Moderna) στην κατάλληλη για την ηλικία δοσολογία των 25 μg, γράφει η STIKO. Ωστόσο, το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο στη Γερμανία σε αυτή τη δοσολογία μέχρι νεωτέρας.

Εάν τα βρέφη και παιδιά με πρυπάρχουσες παθήσεις έχουν ήδη νοσήσει από SARS-CoV-2 και εάν αυτό έχει επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, αρκούν 2 εμβολιασμοί με Comirnaty περίπου 6 μήνες μετά τη λοίμωξη, σύμφωνα με τη STIKO. Μεταξύ των δύο εμβολιασμών πρέπει να μεσολαβούν δώδεκα εβδομάδες. Με το Spikevax, αρκεί ένας εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον Terhardt, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων mRNA σε βρέφη είναι περιορισμένα και επιτρέπουν μόνο περιορισμένα συμπεράσματα.

Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτή η ηλικιακή ομάδα που έχει τη χαμηλότερη επιβάρυνση από τις λοιμώξεις SARS-CoV-2, είπε. Ως εκ τούτου, η επιτροπή εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό μόνο για τα παιδιά με προυπάρχουσες παθήσεις λόγω του υψηλότερου κινδύνου. Παρ' όλα αυτά, "έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα εμβόλια", αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα.

Μια άλλη επικαιροποίηση ή προσαρμογή των συστάσεων εμβολιασμού αφορά την προστασία των ευάλωτων ατόμων που έρχονται σε επαφή, εξήγησε ο πρόεδρος της STIKO Thomas Mertens.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για υγιή βρέφη, αλλά και για παιδιά ηλικίας 5 -11 ετών. Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός είναι μια κατά περίπτωση απόφαση, συνέχισε ο πρώην ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ulm.

Σύμφωνα με την STIKO, βάση για αυτό είναι ότι οι εμβολιασμοί κατά της CοViD-19 οδηγούν σε προστασία από τη μετάδοση της παραλλαγής Omicron μόνο για μερικές εβδομάδες έως μήνες και, επιπλέον, δεν το κάνουν αυτό με αξιόπιστο τρόπο.

Μετά από ατομική αξιολόγηση του κινδύνου, θα μπορούσε να χορηγηθεί βασικός εμβολιασμός εάν το παιδί έχει επαφή με άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου, για τα οποία δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός ή υπάρχει βάσιμη υποψία ότι δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Οι υπόλοιπες συστάσεις για τις ηλικιακές ομάδες 5 έως 11 ετών δεν έχουν αλλάξει. Τα παιδιά με προηγούμενες ασθένειες σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν βασικό εμβολιασμό με 2 εμβολιασμούς και έως και 2 αναμνηστικούς εμβολιασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες λοιμώξεις SARS-CoV-2.

Η STIKO συνιστά στους υγιείς συνομηλίκους να συνεχίσουν να κάνουν εμβολιασμό για τη δημιουργία βασικής ανοσίας, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδηλωθεί λοιμώξεις SARS-CoV-2. Ο ορολογικός επιπολασμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι υψηλός και η CoViD 19 περνά συνήθως ήπια.

Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν αποδέχθηκαν την προσφορά του εφάπαξ εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών, δήλωσε ο Terhardt.

Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών έχει εμβολιαστεί μία φορά μέχρι στιγμής.

Ο παιδίατρος προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους "επειδή θεωρούμε ότι οι δύο μηχανισμοί ανοσολογικής απόκρισης στη λοίμωξη μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται καλά". Αυτό αφορά τόσο τις τοπικές, στους βλεννογόνους, όσο και τις συστηματικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας