Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην προωθούμενη μη υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου του ιατρού σε όλα τα επίπεδα, ενόψει της εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού ιατρού, του πλοηγού δηλαδή του συστήματος. "Και ενώ διαφημίζεται ο θεσμός, καταργείται ο επιτελικός του ρόλος;", αναρωτιούνται, για να σημειώσουν:

"Μετά την εξαιρετικά προβληματική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού ιατρού και τον εξαναγκασμό για εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό ιατρό που δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά και που βρίσκεται σε απόσταση από τον τόπο κατοικίας, αναγγέλλεται αιφνιδίως η κατάργηση συνταγογράφησης εμβολίων γρίπης. Καταργείται εν τοις πράγμασι ο 'καπετάνιος' των προληπτικών προγραμμάτων και της διαχείρισης των περιστατικών της κοινότητας, ενισχύοντας τη χαοτική συμπεριφορά στη Δημόσια Υγεία.

Παράλληλα, συνταγογράφηση παραγγέλλεται και ιατρικές πράξεις διενεργούνται σε χώρους και δομές, χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές και ιατρική εκπαίδευση. Παραγγελίες συνταγογράφησης στους ιατρούς εκ των υστέρων -μετά την αγορά των σκευασμάτων από τους πολίτες, παράνομη διάγνωση γρίπης στο πεζοδρόμιο, αδιανόητες αλλαγές σκευασμάτων στη συνταγογραφημένη αγωγή των χρονίων πασχόντων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν για τον προαναγγελλόμενο 'θάνατο' του καπετάνιου:

  • Η ορθή τήρηση των προγραμμάτων εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα, την αλλεργική προδιάθεση, τον βαθμό ανοσοκαταστολής του ασθενούς την εποχή του χρόνου και υπάρχουσες επιδημικές εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων, αποτελούν θεμέλιο λίθο της προληπτικής ιατρικής. Υπάρχει σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας;
  • Θα διενεργούνται εμβόλια γρίπης χωρίς καμία αξιολόγηση της κατάσταση της υγείας του πολίτη, των αντενδείξεων ή και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών; Σε αλλεργικούς, ανοσοκατασταλμένους, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ενόψει αναμενόμενου κύματος COVID-19;
  • Δεν αποτελεί πλήγμα για την εδραίωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού που ναρκοθετείται από αυτή την αδιανόητη απόφαση;

Καταστούμε σαφές ότι πράξεις αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ενδέχεται να προκαλέσουν εκτίναξη των δαπανών υγείας στη χώρα μας.

Ο ιατρός αποτελεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, το κέντρο βάρους της δημόσιας υγείας. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών