Ασφαλής και φυσικός τρόπος ελέγχου του σωματικού βάρους, αποδεικνύονται οι σπόροι ενός είδους της οικογένειας τζίντζερ, που συγγενεύει στενά με το κάρδαμο.

Πρόκειται για τους σπόρους του Aframomum melegueta, οι οποίοι εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα σε υπέρβαρους, όπως προκύπτει από μελέτη Ινδών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Drug Disign, Development and Therapy.

Η ομάδα των επιστημόνων πραγματοποίησε μία διπλή, τυφλή μελέτη με εικονική ουσία σε 70 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 50 ετών.

Αξιολόγησαν την θερμιδική κατανάλωση, τη σύσταση του σώματος και την κατανομή του λίπους με αξονική τομογραφία κατά την έναρξη της μελέτης και 12 εβδομάδες αργότερα. Η επίδραση της παρέμβασης στην ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων εξετάστηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η κατανάλωση εκχυλίσματος του Aframomum melegueta αύξησε σημαντικά τη θερμιδική κατανάλωση, το σπλαχνικό λίπος και αναλογία σπλαχνικού με υποδόριο λίπος, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονική ουσία. Κατά συνέπεια, υπήρξε σημαντική απώλεια σωματικού βάρους και μείωση του δείκτη μάζας σώματος των ατόμων της πρώτης ομάδας, σε σύγκριση με εκείνων της δεύτερης.

Η αξιολόγηση ασφάλειας έδειξε ότι οι βιοχημικές και αιματολογικές παράμετροι ήταν στο φυσιολογικό εύρος. Η κατανάλωση του εκχυλίσματος Aframomum melegueta ήταν καλά ανεκτή κατά τη διάρκεια της μελέτης και δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η μελέτη επικυρώνει τα οφέλη για την υγεία του εκχυλίσματος σπόρων Aframomum melegueta ως λιποδιαλύτη.

Οι σπόροι του Aframomum melegueta χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και δίνουν μία πικάντικη γεύση που μοιάζει με μαύρο πιπέρι, με νότες εσπεριδοειδών. Είναι γνωστοί ως κόκκοι του παραδείσου, πιπέρι μελεγκέτα, κόκκοι Γουινέας, ossame ή fom wisa.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα