Η μαγειρική για άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να γίνει πολύπλοκη υπόθεση, αλλά τα βάσανα ξεκινούν ήδη από το σούπερ μάρκετ. Ποια προϊόντα είναι σωστά και ποια μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση;

Το να ξέρουμε να ψωνίζουμε έξυπνα όταν πάσχουμε από διαβήτη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διαχείριση της πάθησης. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Φανταστείτε τι θέλετε να μαγειρέψετε

Από το πρώτο στάδιο, είναι καλό να ξέρετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε. Κάντε μια λίστα με τα αγαπημένα σας φαγητά και δείτε αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς ακραίους περιορισμούς μπορεί να είναι πολύ καλή για έναν ασθενή με διαβήτη, συνεπώς μην ξεκινήσετε πιστεύοντας ότι θα στερηθείτε τα αγαπημένα σας πιάτα. Ίσως να χρειαστούν μερικές τροποποιήσεις, αλλά όλα γίνονται.

Φτιάξτε ένα πλάνο διατροφής

Μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο να έχετε ένα πλάνο διατροφής για την εβδομάδα σας και να μένετε πιστοί σε αυτό. Θα κάνει τα ψώνια πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία, αλλά επίσης είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγετε και να φάτε ανθυγιεινές τροφές. Φροντίστε το πλάνο σας να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ελέγξτε ποια από τα υλικά για τα γεύματα πρέπει να πάρετε, φτιάξτε τη λίστα σας και είστε έτοιμοι.

Η λίστα είναι το παν

Ένα από τα κλειδιά της διαχείρισης του διαβήτη (αλλά και κάθε πάθησης που επηρέαζεται άμεσα από την διατροφή) είναι να μην ενδίδουμε στον πειρασμό και να μην κάνουμε παρορμητικές αγορές - οι οποίες συνήθως δεν είναι και οι πιο υγιεινές. Φροντίστε να μην ξεφεύγετε από την λίστα για τα ψώνια σας.

Προσοχή στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ

Ο σκοπός είναι να περάσετε μια επίσκεψη από τα λαχανικά και από το κρεοπωλείο. Οι διάδρομοι που δεν περιέχουν τίποτα εκτός από επεξεργασμένες τροφές και γλυκά δεν χρειάζεται να είναι μέρος της βόλτας σας. Όχι μόνο δεν θα μπείτε στον πειρασμό, αλλά θα γλυτώσετε και αρκετό χρόνο. Για τα λαχανικά, προτιμήστε όσα είναι στην εποχή τους, αν και τα κατεψυγμένα δεν υστερούν σε θρεπτική αξία. Δώστε έμφαση σε μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, αντί για την πατάτα, την κολοκύθα και τον αρακά.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες

Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγετε κρυφές πηγές ζάχαρης σε συσκευασμένα προϊόντα. Η ζάχαρη μπορεί να έχει πολλά ονόματα - όπως σιρόπια. Ελέγξτε πόσα γραμμάρια υδατανθράκων έχει η μερίδα από το προϊόν και διαλέξτε αν είναι καλό να το αγοράσετε ή όχι.

Φτιάξτε μια ρουτίνα

Από το να ακολουθείτε πιστά τη λίστα μέχρι το να διαβάζετε τις ετικέτες, όλα αυτά με λίγη επιμονή θα γίνουν συνήθεια και δεν θα χρειάζεται καν να σκέφτεστε τις πιο υγιεινές επιλογές σας. Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που μπορεί να διατηρείται υπό έλεγχο, και οι σωστές επιλογές που θα κάνουμε προγραμματίζοντας και ετοιμάζοντας τα γεύματά μας είναι μεγάλο κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους [μελέτη]
Ιδανικά πρωινά για απώλεια βάρους
Μπορούν τα κοχλιακά εμφυτεύματα να επιβραδύνουν την άνοια σε ηλικιωμένους;