Εκθεση του CDC και του ΠΟΥ, αναφέρει ότι η απειλή έξαρσης ιλαράς αυξάνεται λόγω σημαντικής μείωσης στα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών, παγκοσμίως.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ιλαρά παρέμενε σχετικά περιορισμένη λόγω του εμβολιασμού, που είναι αποτελεσματικός κατά 97%.

Τα ποσοστά εμβολιασμού για ιλαρά μειώθηκαν σταθερά από την έναρξη της πανδημίας covid-19 , με 40 εκατομμύρια παιδιά να μην έχουν κάνει μια ή 2 δόσεις το 2021- που αποτελεί ρεκόρ.

Λόγω της πανδημίας, 61 εκατομμύρια δόσεις για ιλαρά αναβλήθηκαν ή χάθηκαν σε 18 χώρες το 2021.

Η πτώση είναι σηματική οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια πρόοδο για την επίτευξη και διατήρηση της εξάλειψης της ιλαράς και αφήνει εκατομμύρια παιδιά ευάλωτα στη λοίμωξη.

Το  2021, υπήρξαν περίπου 9 εκατομμύρια περιστατικά ιλαράς και 128.000 θάνατοι από αυτή παγκοσμίως. 22 χώρες εμφάνισαν μεγάλες εξάρσεις- τάση που συνεχίζεται το 2022.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μόνο το 81% των παιδιών παγκοσμίως λαμβάνουν πρώτη δόση και μόνο το  71% δεύτερη. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης παγκοσμίως από το 2008.

Τώρα, οι 2 Οργανισμοί συμβουλεύουν αξιωματούχους παγκοσμίως να ξαναβάλουν στη θέση τους τα συστήματα εμβολιασμών για να προλάβουν περισσότερους χαμένους εμβολιασμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής