Εκθεση του CDC και του ΠΟΥ, αναφέρει ότι η απειλή έξαρσης ιλαράς αυξάνεται λόγω σημαντικής μείωσης στα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών, παγκοσμίως.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ιλαρά παρέμενε σχετικά περιορισμένη λόγω του εμβολιασμού, που είναι αποτελεσματικός κατά 97%.

Τα ποσοστά εμβολιασμού για ιλαρά μειώθηκαν σταθερά από την έναρξη της πανδημίας covid-19 , με 40 εκατομμύρια παιδιά να μην έχουν κάνει μια ή 2 δόσεις το 2021- που αποτελεί ρεκόρ.

Λόγω της πανδημίας, 61 εκατομμύρια δόσεις για ιλαρά αναβλήθηκαν ή χάθηκαν σε 18 χώρες το 2021.

Η πτώση είναι σηματική οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια πρόοδο για την επίτευξη και διατήρηση της εξάλειψης της ιλαράς και αφήνει εκατομμύρια παιδιά ευάλωτα στη λοίμωξη.

Το  2021, υπήρξαν περίπου 9 εκατομμύρια περιστατικά ιλαράς και 128.000 θάνατοι από αυτή παγκοσμίως. 22 χώρες εμφάνισαν μεγάλες εξάρσεις- τάση που συνεχίζεται το 2022.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μόνο το 81% των παιδιών παγκοσμίως λαμβάνουν πρώτη δόση και μόνο το  71% δεύτερη. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης παγκοσμίως από το 2008.

Τώρα, οι 2 Οργανισμοί συμβουλεύουν αξιωματούχους παγκοσμίως να ξαναβάλουν στη θέση τους τα συστήματα εμβολιασμών για να προλάβουν περισσότερους χαμένους εμβολιασμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''