Είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία των νεφρών μας, καθώς η λειτουργία τους στον οργανισμό μας είναι πολύ σημαντική. Κατά κάποιο τρόπο "φιλτράρουν" τις τοξίνες και όλα τα επιβλαβή στοιχεία από το σώμα για να αποβληθούν. Γνωρίζουμε καλά ότι ένας τρόπος να μην τους ασκούμε περισσότερη πίεση είναι να μην το παρακάνουμε με το αλκοόλ. Με ποιους άλλους τρόπους όμως μπορούμε να τα φροντίσουμε;

Μην υπερβάλλετε με ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας αν παίρνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα ή τα παίρνετε πολύ συχνά.

Προσοχή με τα αντιβιοτικά

Αυτά τα φάρμακα που καταπολεμούν τα βακτήρια μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας αν τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν είστε απόλυτα υγιείς, αν και είναι πιο σοβαρό αν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όσο καλά θα έπρεπε. Ορισμένοι τύποι, όπως η πενικιλλίνη, οι σουλφοναμίδες και οι κεφαλοσπορίνες, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.

Παραλείψτε τα φυτικά συμπληρώματα

Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν περνούν τα προϊόντα τους από τους ίδιους ελέγχους με τα φάρμακα, με αποτέλεσμα μερικά μπορεί να βλάψουν τα νεφρά σας με τρόπους που δεν είχατε προβλέψει. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή εάν έχετε νεφρική νόσο, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να επηρεάσουν τον τρόπο δράσης ορισμένων φαρμάκων. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα.

Τρώτε υγιεινά

Τα νεφρά σας επεξεργάζονται οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε, συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε είναι κακό για εσάς, όπως πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, μια κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες παθήσεις που είναι σκληρές για τα νεφρά σας. Μια υγιεινή διατροφή έχει πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προσέξτε το αλάτι

Για κάποιους ανθρώπους, φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα τους. Αυτό μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας ή να επιδεινώσει τη νεφρική νόσο αν την έχετε ήδη. Το πολύ αλάτι αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας για υψηλή αρτηριακή πίεση, μια τυπική αιτία νεφρικής νόσου και πετρών στα νεφρά, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και πιθανώς να προκαλέσουν βλάβη χωρίς θεραπεία.

Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό βοηθά στη μεταφορά σημαντικών θρεπτικών συστατικών στα νεφρά σας και στη μετέπειτα μεταφορά των αποβλήτων στην ουροδόχο κύστη σας. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας αν συμβαίνει αρκετά συχνά. Τέσσερα με έξι ποτήρια την ημέρα είναι συνήθως αρκετά, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα αν είστε άρρωστοι ή και ανάλογα με τον καιρό.

Γυμναστική

Ακριβώς όπως η υγιεινή διατροφή, η γυμναστική θα βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη. Ξεκινήστε αργά αν δεν το έχετε κάνει για αρκετό καιρό και συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των νεφρών και βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που επηρεάζει τα νεφρά σας επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος σε αυτά. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι σοβαρό γιατί η μη ρυθμισμένη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νεφρικής νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς