Η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα και χαμηλή σε ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, στους άντρες.

Ο Jihye Kim, σημειώνει ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι υγιεινές φυτικές τροφές συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Ερευνητές του Kyung Hee University, ανακάλυψαν ότι σε πληθυσμό 79.952 Aμερικανών αντρών όσοι έτρωγαν τις υψηλότερες ποσότητες καθημερινά -κατά μέσον όρο- υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες.

Όμως, στις Αμερικανίδες γυναίκες της έρευνας δεν φάνηκε σχέση.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά και ολική άλεση, συμβάλλουν ζτη μείωση του κινδύνου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ της θρεπτικής σε ποιότητα φυτικής διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο στους άντρες ποίκιλλε ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα.

Στους Αμερικανοιάπωνες άντρες, ο κίνδυνος καρκίνου στο παχύ έντερο ήταν 20% χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινών φυτικών τροφών την ημέρα έναντι όσων κατανάλωναν τη χαμηλότερη. Στους λευκούς άντρες, όσοι κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν  τη χαμηλότερη ποσότητα. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές σχέσεις αυτής της διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο σε Αφροαμερικανούς, Λατίνους ή Χαβανέζους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ενηλίκων που επιλέχτηκαν από τη Χαβάη και το Λος Αντζελες μεταξύ 1993 και 1996.

Κατά μέσον όρο οι άντρες ήταν 60 ετών και οι γυναίκες 59.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη πρόσληψη τροφών και ροφημάτων τον προηγούμενο χρόνο και οι ερευνητές αξιολόγησαν αν η διατροφή τους ήταν υψηλή σε φυτικές τροφές που κατέταξαν ως υγιεινές σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την εμφάνιση νέων περιστατικών καρκίνου στο παχύ έντερο μέχρι το 2017.

Συνολικά, εμφάνισαν καρκίνο στο παχύ έντερο  4.976 συμμετέχοντες (2,9%) .

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έρευνα παρατήρησης δεν επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για αιτιατή σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών τροφών και κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντετο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMC Medicine.

Πηγές:
BMC Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα